mirabelki przepisy

Mirabelki, czyli złoto na talerzu. Zobacz przepisy na focaccię, zupę krem, lody i dżem z mirabelek

Naturalnie dobre

Czasami drętwieje od nich język, czasem rozpływają się jak miód. Małe śliweczki w konfiturze, ciastach, lodach orzeźwiają i zaskakują intensywnością smaku. 

reklama
zupa z mirabelek

Zupa z pieczonych mirabelek

•Czas przygotowania: godzina
•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •szklankę suszonej czerwonej soczewicy •litr bulionu warzywnego •cebulę •3 ząbki czosnku •2 marchewki •½ kg malinowych pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych) •¼ kg mirabelek •1-2 łyżki brązowego cukru •sól, pieprz, chili, suszone oregano •3-4 łyżki oliwy•1-2 łyżki masła •serek mascarpone

Na wysmarowanej oliwą blasze ułóż ponacinane lekko mirabelki i przekrojone na pół pomidorki (miąższem do góry). Polej resztą oliwy, posyp obficie oregano, solą, pieprzem i łyżką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz, aż wszystko się zarumieni (około 30-40 minut). W dużym garnku na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj utartą marchewkę i smaż dalej przez 2-3 minuty. Zalej bulionem, wrzuć soczewicę i gotuj przez 20 minut, żeby zrobiła się miękka. Upieczone pomidory zalej odrobiną zupy z garnka (tak aby wszystko, co przywarło do blachy podczas pieczenia, rozpuściło się, bo tam będzie najwięcej smaku). Zeskrob wszystko na sito i przetrzyj na purée. Wymieszaj je z zupą, dodaj mascarpone i zblenduj na gładki krem, wlewając tyle gorącej wody, aby uzyskać ulubioną konsystencję. Dopraw solą, pieprzem, chili i jeśli zupa jest za kwaśna, łyżką brązowego cukru.

focaccia z mirabelkami
focaccia z mirabelkami

Focaccia z mirabelkami

•Czas przygotowania: 2 godziny
•Poziom trudności: łatwe

WEŹ •paczuszkę 7 g drożdży instant •½ szkl. ciepłej wody •¹/3 łyżeczki cukru •250-300 g mąki (można użyć pół na pół białej i razowej) •½ łyżeczki soli •6-7 łyżek oliwy z oliwek •mirabelki •gałązki świeżego rozmarynu i oregano •oliwki •do posmarowania śmietanę lub roztrzepane jajko

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem, poczekaj, aż zaczną pracować, dodaj 2 łyżki oliwy, 250 g mąki i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie i zagnieć nieklejące się do rąk ciasto; jeśli będzie potrzeba, dodaj więcej mąki. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut na podsypanej mąką stolnicy, aż stanie się elastyczne. Wysmaruj miskę łyżką oliwy, włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość. Rozwałkuj na placek o grubości centymetra, przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Pędzelkiem posmaruj śmietaną lub jajkiem, poukładaj, mocno wciskając na placku gałązki ziół, połówki mirabelek (jeśli są kwaśne, możesz na nie dać odrobinę cukru), plasterki oliwek. Odstaw do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Potem spryskaj lekko oliwą i piecz w 220ºC na złoto.

dżem z mirabelek
dżem z mirabalek

Dżem z trawą cytrynową

•Czas przygotowania: godzina
•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •1½ kg dojrzałych słodkich mirabelek •2-3 pałki trawy cytrynowej •½ kg cukru żelującego 2:1

Trawę cytrynową zmiażdż lekko tłuczkiem, aby wydobyć aromat, dodaj do garnka z umytymi mirabelkami. Gotuj (najpierw cały czas mieszając, żeby nie przypalić, zanim mirabelki puszczą sok), aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Wtedy wyciągnij trawę cytrynową, a resztę partiami przetrzyj przez drobne sitko. Wlej przecier z powrotem do garnka (wraz z trawą cytrynową), dosyp cukier i gotuj, cały czas mieszając, aż w garnku zacznie bulgotać. Wtedy zmniejsz gaz i, nie doprowadzając do wrzenia, gotuj jeszcze 3 minuty. Zdejmij z wierzchu pianę, jeśli się pojawiła, i rozlej do wyparzonych słoików. Odwróć do góry dnem na 15 minut.

lody z mirabelek
Lody z mirabelek

Wegańskie lody z mango, mirabelek i bananów

•Czas przygotowania: pół godziny plus mrożenie
•Poziom trudności: łatwe

WEŹ:•2 banany •mango •¹/3 kg dojrzałych mirabelek •2-5 łyżek cukru

Banana pokrój w plasterki, wyłóż na płaską tacę i wsuń do zamrażalnika na co najmniej 2-3 godziny – musi porządnie stwardnieć. Mirabelki wypestkuj i zasyp cukrem (w zależności od słodkości odmiany będziesz potrzebowała od 2 do 5 łyżek) i gotuj na wolnym ogniu, aż się rozpadną.

Zmiksuj, przetrzyj przez sito, ostudź, dodaj pokrojone w kostkę mango i znowu zmiksuj. Wlej miksturę do płaskiego (szybciej się zamrozi) pojemnika i umieść w zamrażalniku na 2-3 godziny. Do dużego blendera wsyp zamrożone banany i pulsacyjnie miksuj (dodając stopniowo po parę łyżek sorbetu mirabelkowego z mango), aż zamienią się w miksturę konsystencji kremowych lodów (będzie trzeba parę razy się zatrzymać i oskrobać ścianki). Podawaj natychmiast w wafelkach lub pucharkach.

kinga błaszczyk-wójcicka, Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na Wegetariańskie pyszności: greenmorning.pl

Dziękujemy Pani Małgorzacie Tulwińskiej za pomoc w przygotowaniu sesji.

Zobacz również