Sezon na kolorowe szparagi

Trwa sezon na kolorowe szparagi! Zobacz najlepsze przepisy Kingi z Greenmorning.pl

Lubię gotować

Zielone i fioletowe mają lekko orzechowy smak, białe są słodsze. Czekamy na nie niecierpliwie przez cały rok, bo to nasze najzdrowsze nowalijki. W tym roku sezon na nie zaczął się wyjątkowo wcześnie, już w kwietniu, więc ciesz się nimi. Oby potrwał jak najdłużej. Zobacz, jakie dania przygotujesz ze szparagów.

reklama

Przepisy na dania ze szparagami

Szparag to warzywo niemal doskonałe. Jest bardzo zdrowy a do tego można go wykorzystać w przerożnych daniach – zupach, sałatkach, tartach, koktajlach albo...chrupać na surowo. Zielone i fioletowe nawet prosto z pola. Wszystkie są idealnym warzywem, jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów – 100 g ma tylko 18 kalorii. Dzięki dużej ilości błonnika doskonale poprawiają trawienie. Działają odżywczo na włosy, skórę i paznokcie, do tego odtruwają na wiosnę. Fioletowe są najzdrowsze, bo mają dużo antocyjanów.

Po czym poznasz, że szparag jest świeży? Ma zamkniętą, twardą główkę, która ładnie pachnie, a po ściśnięciu w palcach puszcza sok. Z zielonych i fioletowych łodyg odłamujemy zdrewniałe części, białe obieramy z łykowatej skórki. Szparagi mają być jędrne, więc gotuj je krótko w osolonym wrzątku, wystarczą 2-3 minuty, a potem odcedź i zahartuj w lodowatej wodzie. Fioletowe nie stracą koloru, jeśli zrobisz je na parze.

Zupa krem z białych szaragów

Zupa krem z białych szparagów

Czas przygotowania: 30 min •Poziom trudności: łatwe

WEŹ:•pęczek białych szparagów •kilka zielonych szparagów do dekoracji •2 szalotki •ząbek czosnku •sól, pieprz •kilka listków szałwii •½ l wywaru warzywnego •250 ml śmietany 30% •2 małe ziemniaki •3 łyżki masła •grzanki z bagietki •oliwę do dekoracji

Rozpuść w garnku dwie łyżki masła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i szałwię. Podsmaż, a następnie wrzuć pokrojone w półplasterki ziemniaki. Dodaj sól i pieprz i smaż około 1 minuty. Włóż obrane, pokrojone na kawałki białe szparagi i smaż całość przez chwilę. Wlej około 100 ml śmietany, zagotuj i zalej wywarem z warzyw. Gotuj do miękkości około 20 minut. Całość zmiksuj, dodaj resztę śmietany, dopraw do smaku kilkoma kroplami cytryny, solą i białym lub czerwonym pieprzem. Zielone szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój według upodobania w kostkę, wzdłuż lub w plasterki. Podsmaż z odrobiną soli i pieprzu na łyżce oliwy lub masła.

Zupę wlej do miseczki lub na talerz, dodaj zielone szparagi razem z oliwą ze smażenia. Możesz też zmiksować zielone szparagi z filiżanką zupy i użyć do dekoracji.

Szparagi z jajkiem w koszulce i młodymi ziemniakami

Szparagi z młodymi ziemniakami, sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

•Czas przygotowania: 30 min •Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •8-10 szparagów (w różnych kolorach) •6-8 młodych ziemniaków •6 jajek •rzodkiewkę •100 g masła •szczypiorek •koperek •sól •biały pieprz •sok z cytryny •dwie łyżki białego wina wytrawnego •ocet (opcjonalnie)

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Nie powinny się rozgotować. Zrób sos holenderski: 4 żółtka ubij mikserem na parze. Dodaj pieprz, sól i 2 łyżki białego wytrawnego wina. W osobnym naczyniu rozpuść masło, zbierz pianę i wlewaj powoli cienkim strumieniem do żółtek, cały czas delikatnie ubijając trzepaczką. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny. Przygotowany sos przykryj i odstaw na bok. Szparagi umyj. Białe obierz, a z zielonych odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w garnku w wodzie z dodatkiem szczypty soli, cukru i plasterka cytryny. Gotuj oddzielnie, aby białe szparagi nie zabarwiły się na zielono. Białe gotuj na małym ogniu około 2-3 minuty, a następnie odstaw garnek i zostaw szparagi w gorącej wodzie. Zielone ugotuj podobnie, ale wyjmij z garnka po 3 minutach i przelej zimną wodą, aby nie straciły koloru. Zostaw na sitku lub na papierowym ręczniku na talerzu. W międzyczasie zagotuj pół garnka wody z dwiema łyżkami octu i łyżeczką soli. Do miseczki wbij jajko, w gotującej wodzie zrób wir łyżką i szybkim, zdecydowanym ruchem wlej jajko z miseczki do garnka. Gotuj około minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. To samo powtórz z drugim jajkiem. Ugotowane ziemniaki odlej. Do gorącej wody z białymi szparagami dodaj na chwilę zielone szparagi, aby się zagrzały (nie gotuj). Na talerz wyłóż odcedzone ziemniaki i szparagi, polej sosem holenderskim i na górze ułóż jajko. Posyp według uznania plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem i koperkiem.

Makaron tagliatelle ze szparagami

Makaron tagliatelle ze szparagami

•Czas przygotowania: 30 min •Poziom trudności: łatwe

WEŹ:•2 garści makaronu •pęczek zielonych szparagów •małą żółtą cukinię •2 cebulki szalotki •2 ząbki czosnku •2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego •parmezan •sól, pieprz •opcjonalnie czerwony pieprz do dekoracji •kilka listków szałwii •100 ml śmietany 30% •szczypiorek

W dużym garnku ugotuj makaron. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na grubsze, skośne plastry. Kilka główek odłóż do dekoracji (krótko przesmaż na łyżce oliwy). Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Szalotkę i czosnek pokrój. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż szalotkę z pokrojonymi listkami szałwii. Dodaj szparagi, sól i pieprz. Smaż około 2 minut na małym ogniu. Dodaj cukinię i czosnek, smaż jeszcze około minuty. Wlej śmietanę i dodaj łyżkę startego parmezanu. Gotuj przez chwilę, a następnie włóż ugotowany, odcedzony makaron i delikatnie przemieszaj całość. Wyłóż na talerz, posyp parmezanem i udekoruj pozostawionymi szparagami, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

•Czas przygotowania: godzina •Poziom trudności: łatwe

WEŹ NA SPÓD DO TARTY: •250 g mąki pszennej •160 g zimnego masła •jajko •łyżeczkę soli

NA NADZIENIE: •pęczek białych szparagów •pęczek zielonych szparagów •200 ml śmietany •50 ml mleka •5 jajek •ząbek czosnku •2 łyżki parmezanu •kilka gałązek rozmarynu i tymianku •½ łyżeczki soli •szczyptę czarnego pieprzu

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i solą. Dodaj jajka i wyrób na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na godzinę. Szparagi umyj. Białe obierz, a z zielonych odłam zdrewniałe końce. Przekrój na pół. Białe szparagi gotuj w małej ilości posolonej i pocukrzonej wody około 3 minut. Dodaj zielone szparagi i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie przełóż wszystko na chwilę do zimnej wody i odsącz na sitku lub ręczniku papierowym.

Ciasto wyjmij z lodówki i cienko rozwałkuj na blacie podsypanym mąką. Włóż do formy o średnicy 26 cm, wyklej dno i boki formy. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i włóż ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie przykryj papierem do pieczenia i obciąż grochem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC góra-dół (lub 180ºC z termoobiegiem). Ciasto wyjmij z piekarnika, usuń papier, spód posmaruj białkiem i piecz dalej przez kolejne 10 minut. Żółtko i pozostałe 4 jajka zmieszaj ze śmietaną i mlekiem, solą, pieprzem i parmezanem. Szparagi ułóż na cieście i zalej masą jajeczną. Piecz 30 minut. Wyjmij z piekarnika, udekoruj gałązkami rozmarynu i tymianku (opcjonalnie podsmażonymi na maśle szparagami).

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

•Czas przygotowania: 30 minut •Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •pęczek białych szparagów •pęczek zielonych szparagów •kilka rzodkiewek •mieszankę sałat •truskawki •ulubione kiełki NA SOS: •3-4 łyżki oleju rzepakowego •2 łyżki śmietany 30% •łyżkę majonezu •3 łyżki kefiru •szalotkę •½ ząbka czosnku •odrobinę cukru lub miodu •natkę •szczypiorek •pieprz i sól

Szparagi umyj, białe obierz, a z zielonych odłam zdrewniałe końce. Białe szparagi gotuj w małej ilości posolonej i pocukrzonej wody około 5 minut. Dodaj zielone szparagi i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odsącz na sitku lub ręczniku papierowym. Na półmisku ułóż umyte liście sałaty, pokrojoną rzodkiewkę, truskawki, kiełki i ugotowane szparagi. Przygotuj sos: pokrój szalotkę, czosnek, natkę i szczypiorek. Połącz z pozostałymi składnikami. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól do smaku, polej sałatkę.

Koktajle ze szparagami

Szparagowe koktajle

•Czas przygotowania: 15 minut •Poziom trudności: łatwe

WEŹ NA ZIELONY: •4 zielone szparagi •¼ awokado •½ kiwi •¼ jabłka lub gruszki •½ banana •kilka listków mięty •kilka kropel cytryny •200 ml mleka migdałowego

WEŹ NA FIOLETOWY: •3-4 fioletowe szparagi •garść ciemnych winogron (bez pestek) •½ banana •½ gruszki •1 szkl. soku z ciemnych winogron lub 1 szklankę wody niegazowanej + 2 daktyle •sok z pół cytryny •opcjonalnie kilka listków kolendry

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj do pożądanej konsystencji.

ZDJĘCIA I STYLIZACJA: ANNA SIMON, KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, GREENMORNING.PL
Zdjęcie na otwarcie: Shutterstock

Zobacz również