

Grill gazowy do ogrodu – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Urządzamy domNiektórzy mówią, że grillowanie to sport narodowy Polaków. Choć to stwierdzenie brzmi zabawnie, kryje w sobie ziarno prawdy! Wraz z nadejściem ciepłych dni, grille zaczynają pojawiać się w ogrodach niczym grzyby po deszczu. W ostatnich sezonach szczególną popularnością cieszą się modele gazowe, które pozwalają na szybkie przygotowanie smacznych i zdrowych dań. Czym charakteryzują się grille gazowe, jakimi parametrami powinny się wyróżniać i czy są lepszą alternatywą dla klasycznych modeli na węgiel? Oto przydatne wskazówki.
Przed zakupem grilla gazowego – co warto wiedzieć?
Grill gazowy to urządzenie, które wykorzystuje gaz jako źródło paliwa do wytwarzania płomienia. Może być bezpośrednio podłączony do sieci gazowej w domu, ale częściej wykorzystuje się wymienne butle z propan-butanem. Ilość zużywanego gazu zależy od różnych czynników, w tym od częstotliwości użytkowania i liczby palników. Przyjmuje się jednak, że standardowa, butla 11 kg wystarcza na około 20 godzin grillowania.
Ważnym elementem grilla gazowego jest system zapłonu, który umożliwia szybkie i bezpieczne uruchomienie palników za pomocą iskry generowanej elektrycznie lub mechanicznie. Istnieją różne typy systemów zapłonu (np. piezoelektryczny, bateryjny i elektroniczny), ale mają ten sam cel – łatwe i efektywne zapalenie gazu. Dzięki tej funkcji nie ma potrzeby użycia rozpałki, dmuchania na węgielki i długiego oczekiwania na nagrzanie rusztu tak jak w przypadku grilla na węgiel.

Czy warto zainwestować w grill gazowy?
Zdecydowanie tak, szczególnie w przypadku osób, które cenią wygodę i szybkość w przygotowaniu potraw. W przeciwieństwie do klasycznych modeli na węgiel, w których czas rozpalania zajmuje nawet do 30 minut, grill gazowy jest gotowy do użycia zaledwie kilka minut po uruchomieniu.
Ponadto wariant gazowy daje pełną kontrolę nad poziomem płomienia. To z kolei umożliwia precyzyjne przygotowanie różnorodnych posiłków – od delikatnie grillowanych warzyw po soczyste steki. Takiej możliwości nie ma w urządzeniach na węgiel czy drewno.
Kolejną zaletą jest łatwość czyszczenia. Grille gazowe są znacznie prostsze w utrzymaniu w czystości niż ich węglowe odpowiedniki, ponieważ nie produkują popiołu. Urządzenie należy najpierw wypalić, a po wystudzeniu umyć aromatyzer np. przy pomocy płynu do mycia naczyń i usunąć przypalone resztki szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. Na koniec wystarczy przetrzeć wszystkie elementy wilgotną ściereczką.
Oprócz tego warto wspomnieć, że model gazowy generuje mniej dymu i substancji smolistych, niż tradycyjne grille węglowe. Funkcja regulacji temperatury umożliwia pełną kontrolę nad procesem grillowania, minimalizując ryzyko przypalenia potraw. Jest to zatem zdrowsza alternatywa dla klasycznych dań z rusztu.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla gazowego?
Przed zakupem nowego urządzenia warto w pierwszej kolejności określić swoje potrzeby i budżet. Marka, rozmiar oraz dodatkowe funkcje to główne czynniki, które wpływają na cenę grilla. Oprócz tego należy wziąć pod uwagę poniższe parametry:
-
liczba i rodzaj palników – do wyboru są m.in. modele z palnikiem pojedynczym, podwójnym, dwustronnym czy na podczerwień. To właśnie od rodzaju i liczby palników zależy szybkość nagrzewania grilla i równomierne rozprowadzenie temperatury;
-
moc grilla – jest wyrażana w kilowatach (kW) i mówi o zdolności do generowania ciepła oraz szybkości nagrzewania urządzenia. Dobór grilla o właściwej mocy jest uzależniony m.in. od liczby osób, dla których planuje się gotować, oraz od typu serwowanych potraw. Model o mocy 2,9 - 4,4 kW będzie odpowiedni do przyrządzania nieskomplikowanych dań w trakcie niewielkich spotkań. Podczas większych imprez w plenerze najlepiej sprawdzi się wariant o mocy powyżej 4,4 kW;
-
materiał wykonania – aby urządzenie było odporne na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych, powinno być wykonane z odpowiednich materiałów: stali nierdzewnej, aluminium lub odpornych na rdzę materiałów ceramicznych. Jeśli chodzi o ruszty, najlepiej sprawdzą się te żeliwne lub ze stali nierdzewnej. Warto też zaopatrzyć się w pokrowce, które będą chroniły grill przed deszczem, silnym wiatrem czy słońcem;
-
dodatkowe funkcje – termometr, boczny palnik, system łatwego czyszczenia – to elementy, które mogą podnieść komfort użytkowania grilla. Warto wziąć je pod uwagę.

Szybko, zdrowo, wygodnie
Grill gazowy to doskonały wybór dla tych, którzy cenią wygodę, szybkość i wszechstronność w przygotowywaniu posiłków na świeżym powietrzu. Wybierając model dla siebie, należy skupić się przede wszystkim na mocy urządzenia, liczbie palników, materiale wykonania oraz funkcjach dodatkowych, które mogą ułatwić korzystanie ze sprzętu.
Trzeba pamiętać, że porządny grill to inwestycja na lata. Przemyślany zakup pozwoli cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami przygotowanymi pod chmurką w gronie rodziny i przyjaciół.
Artykuł sponsorowany