weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Domowe sposoby na przeziębienie: antybiotyki prosto z kuchni

Zamiast iść do lekarza po receptę zajrzyj do spiżarni. Są tam najprawdziwsze leki, które zwalczą katar i kaszel. Nie mają sztucznych składników i nie zabiją dobrych bakterii w jelitach.

 
Antybiotyki na kaszel, drapanie w gardle, katar, ból ucha, a nawet na problemy ze skórą – znamy to aż za dobrze. Bardzo lubimy łykać leki i zjadamy ich coraz więcej! A gdy zbliża się okres przeziębieniowy, sprzedaż ich rośnie aż czterokrotnie! Nie dajmy się jednak zwariować – antybiotyki owszem, leczą skutecznie, ale nie zawsze są zdrowe. I przede wszystkim walczą z bakteriami, a nie wirusami. Pomagają więc na przeziębienie, ale już nie na grypę, którą wywołują wirusy. 

Dlaczego warto odstawić antybiotyki z apteki?

• Zabijają niestety nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale także te, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Flora jelitowa po takiej kuracji jest mocno nadwyrężona i musisz ją wspierać, jedząc probiotyki. Jeśli o nią nie zadbasz, szybko dopadnie cię kolejna choroba, bo bakterie jelitowe odpowiadają za odporność. 

• Bakterie to sprytne bestie, szybko przystosowują się i uodparniają na leki, którymi je zwalczamy. Roślinne antybiotyki nie działają tak mocno i szybko jak te z apteki, ale ich skład jest dużo bardziej złożony, więc bakterie nie potrafią ich tak łatwo przechytrzyć.

• Niektóre rośliny, a także olejki z oregano, czosnku, drzewka herbacianego, zwalczają zarówno bakterie, jak i wirusy.

Kiedy należy brać leki?

• Od lat 40. XX wieku antybiotyki skutecznie pomagają walczyć z chorobami, które kiedyś były śmiertelne, więc nie można zupełnie o nich zapominać.

• Antybiotyki pomagają na zakażenia bakteryjne, nic nie wskórasz, stosując je podczas chorób wirusowych. Przeziębienie różni się od grypy tym, że częściej towarzyszy mu katar, ale gorączka nie jest tak wysoka. Dla grypy charakterystyczne są też bóle mięśni i stawów.

• Kiedy przez kilka dni masz wysoką gorączkę i silne objawy przeziębienia, a naturalne, tradycyjne sposoby nie pomagają, czas iść do lekarza. Być może to jeden z przypadków, kiedy zażycie antybiotyków jest naprawdę konieczne. 

Kiedy bierzesz lekarstwa, koniecznie pamiętaj:

• nie popijaj ich sokiem cytrusowym, mlekiem ani innym nabiałowym napojem, żeby nie zablokować działania leku,
• przyjmuj je około 2 godzin po jedzeniu, chyba że w ulotce jest napisane inaczej,
• jedz specjalne pastylki z probiotykami, a po kuracji codziennie wypijaj kubek jogurtu (najlepiej domowego),
• weź leki od końca, nawet gdy czujesz się już dobrze,
• wapń i żelazo utrudniają ich wchłanianie. 

TO CIEKAWE!

Podczas choroby zwalczaj także bakterie w powietrzu. Olejek pichtowy czy z drzewka herbacianego podgrzewaj w kominku do aromaterapii albo rozpylaj rozcieńczony w wodzie.
reklama

JAK WZMOCNIĆ SWOJĄ ODPORNOŚĆ?

• Pij herbatkę z jeżówką purpurową, ale tylko przez 10, maksymalnie 20 dni (żeby nie wyjałowić organizmu).
• Zaopatrz się w witaminę C. Najwięcej jej znajdziesz w owocach dzikiej róży, rokitnika i czarnego bzu. 

• Wspieraj dobre bakterie w jelitach, jedząc probiotyki – jogurty, kefiry, maślanki, kiszone warzywa i owoce, pij kombuczę.
• Wyśpij się. Zmęczony organizm nie ma siły do walki z bakteriami. Często wietrz sypialnię, nie przesadzaj z odkręcaniem kaloryferów i daj sobie te 8 godzin snu.
 

 

Domowe sposoby na przeziębienie: antybiotyki prosto z kuchni

Wszystkie te smaczne składniki możesz dodawać do ulubionych dań albo robić z nich lecznicze mikstury. Dzielnie walczą z bakteriami!

Cebula

Jedzenie cebuli to najlepszy sposób na przeziębienie, czy to w postaci syropu, czy rozgrzewającej zupy. Oprócz zwalczania kataru i kaszlu pomaga zapobiegać zakrzepom żył, udarowi mózgu i zawałowi serca. Najlepsza jest czerwona! 

Czosnek

Wybieraj polski czosnek i pamiętaj, że musi pachnieć! Wszystkie zdrowe związki w nim są aromatyczne. Jedz go na surowo albo gotowany (do 6 minut). 24 ząbki zmiksuj z sokiem z 3 cytryn i litrem wody. Po 2 dniach odcedź,pij kieliszek dziennie.

Chrzan

Wystarczy  powąchać, by udrożnić nos. Świetnie działa na chore zatoki, wzmacnia odporność i pomaga przy anemii. Zamiast kupować słoiczki, w których korzenia jest góra 30–40%, lepiej zetrzeć go samemu, dodać cytrynę i sól.

Miód

Miód nie może być podgrzany powyżej 45°C. Kupuj go z pasieki i wąchaj, by sprawdzić, czy nie sfermentował. Pij co rano 2 łyżki na szklankę wody z łyżeczką octu jabłkowego. 

Goździki

Zaparzone w mleku działają antyseptycznie i pomogą dzieciom w chorobach układu oddechowego. Warto je żuć każdego dnia w sezonie grypowym. Łagodzą ból gardła.

Kwiaty lipy

Zalej go wrzątkiem. Kiedy napój ostygnie, dodaj miód i pij przed snem. Działa napotnie, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i nasennie.

Oregano

A właściwie olejek z niego, działa naprawdę mocno – może wręcz poparzyć przełyk, jeśli wypijesz go sauté. Ale gdy dodasz kilka kropli (nie więcej niż 7) do łyżki oliwy i będziesz zażywać dwa razy dziennie przez tydzień, zadziała niczym kuracja antybiotykowa. 

Anyż

Żuj, by poprawić trawienie i odświeżyć oddech. Dodawaj anyż do ciastek maślanych i ciężkich dań z kapusty oraz buraków. Parz we wrzątku przez 10 minut i pij na mokry kaszel.

Geranium

Leczy kaszel i chrypę. Rozdrobnione liście geranium dodawaj do herbaty, płucz gardło naparem (2 łyżki zagotowane w szklance wody i parzone pół godziny).

POWIDŁA Z ANYŻEM

Gwiazdkę anyżu zmiel w młynku do kawy i dodaj do pokrojonych śliwek. Smaż powidła na małym ogniu bez cukru, aż zgęstnieją.

Przepis na zupę czosnkowo-cebulową

Weź: • kilogram białej cebuli • główkę czosnku • szklankę białego wina • pół kostki masła • 2 litry bulionu • pęczek świeżego tymianku • liść laurowy • 2 kulki ziela angielskiego
Cebulę pokrój w piórka. Na dnie dużego garnka rozpuść masło, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a po minucie cebulę. Podsmażaj ją, aż zmięknie. Wtedy dolej wino. Gotuj chwilę, aż wyparuje część alkoholu i dodaj bulion, tymianek i gotuj około 2 godzin pod przykryciem, a potem chwilę bez. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. 
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock
 
reklama

Zobacz również