Jak ugotować rosół? Porady i sprawdzone przepisy na rosół na przeziębienie, krupnik i domowy ramen
Eko życieCzy to prawda, że rosół pomaga na przeziębienie? Co jeść podczas infekcji, aby szybciej wyzdrowieć? I jak przygotować najlepszy domowy rosół, krupnik z kaszą jaglaną i ramen? Sprawdź! Wypróbuj też nasze sprawdzone przepisy na rozgrzewające, zdrowe zupy.
Dlaczego rosół pomaga w leczeniu przeziębienia?
Znasz powiedzenie: „karmić przeziębienie, głodzić gorączkę”? Gdy organizm walczy z atakiem bakterii, nie powinien marnować sił na trawienie ciężkiego jedzenia. Ludową mądrość potwierdzają badania. Co prawda na myszach, ale za to w Ameryce. Zespół dr. Ruslana Medzhitova z Yale University, eksperymentując zauważył, że to, co jemy w czasie infekcji, decyduje o tym, czy ją szybko pokonamy. Musimy się tylko zorientować, co nas zaatakowało – wirus czy bakteria. Jeśli ten pierwszy – powinniśmy się dobrze odżywiać, jeśli jednak walczymy z bakterią – lepiej wziąć ją głodem.
Co jeszcze zwróciło uwagę naukowców? Otóż zwierzęta karmione w czasie infekcji bakteryjnej jedzeniem bogatym w glukozę najszybciej żegnały się ze światem, zdrowiały natomiast myszy jedzące białka i tłuszcze. Z kolei chorującym na wirusówkę glukoza pomogła szybciej dojść do siebie. Wnioski dla nas? Bakterie, które są żywymi organizmami, wolniej się mnożą albo nawet giną, gdy nie damy im słodkości. Natomiast z wirusami (które żywymi organizmami nie są, chociaż mają geny i mnożą się w organizmie nosiciela) wygramy wtedy, gdy nasz organizm będzie wystarczająco silny. Często intuicja nam podpowiada, żeby chorobę przespać – więc śpimy, nie jedząc, na przykład dwie doby, i wstajemy jak nowo narodzeni.
W przypadku wszelkich przeziębień jedzenie powinno być lekkostrawne. Doskonałe są zwłaszcza zupy, bo płyny pomagają pozbyć się wydzielin z zatok czy oskrzeli. Najlepszy lekarz to rosół – to także potwierdziły badania.
Dr Stephen Rennard z University of Nebraska Medical Center rosołem babci (ugotowanym na całej kurze z dodatkiem cebuli, słodkich ziemniaków, pasternaku, marchewki, rzepy, natki pietruszki i selera naciowego) leczył przeziębionych ochotników. Wszyscy poczuli się dużo lepiej niż chorzy, którzy bulionu nie dostali. Łatwiej im się też oddychało. „Dr Rennard uważa, że substancje znajdujące się w rosole uaktywniają pracę neutrofili, komórek układu odpornościowego, które chronią organizm przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i innymi patogenami. Pochłaniają je, a następnie trawią” – podsumował te badania „Newsweek Polska”.
Dlaczego akurat rosół pomaga na przeziębienie i wzmacnia organizm?
Dlaczego akurat wywar z kurczaka lub indyka? Bo mięso drobiu jest bogate w białko, z którego w czasie gotowania uwalnia się cysteina. To aminokwas o działaniu antyalergicznym, łagodzący objawy stanów zapalnych, ułatwiający wykrztuszanie i oczyszczanie płuc oraz oskrzeli. Poza tym sama zupa rozgrzewa, sprawia, że wypacamy choróbsko i inhaluje.
Jak ugotować rosół?
Do rosołu nasze babcie wkładały kurze łapki (rozgotowują się na kleik zawierający najlepiej przyswajalny kolagen). Taką zupę powinno się gotować bardzo długo na małym ogniu, żeby wyciągnąć z mięsa i kości jak najwięcej witamin i minerałów. Dlatego mięso na rosół musi być jak najlepszej jakości. Dalekowschodnią odpowiedzią na nasz tradycyjny rosół są ramen, samgyetang czy miso (zupa wegetariańska). Równie pyszne i zdrowe!
Najlepszy przepis na rosół z kury (nie tylko na przeziębienie):
Weź: •kurę rosołową (z pewnego źródła) i dodatkowo kurze łapki (opcjonalnie) •włoszczyznę z cebulą i kawałkiem kapusty •2-3 ząbki czosnku •3-4 plasterki imbiru •3 listki laurowe •ziele angielskie •kilka kulek kolorowego pieprzu •lubczyk •kawałek kurkumy
Przygotowanie:
Składniki zalej zimną wodą i gotuj kilka godzin, pod koniec dorzuć kilka plasterków cytryny. Zamiast z makaronem, podawaj z kaszą jaglaną, która rozgrzewa i usuwa z organizmu wilgoć.
Zobacz także: 10 pomysłów na zupy na jesień
Jak doprawić rosół – jakie zioła i przyprawy wzbogacą smak rosołu?
Rosół doprawiaj na ostro:
- Kapsaicyną, piperyną – to one odpowiadają za ostry, rozgrzewający smak pieprzu,
- Czerwonym pieprzem (Bella) – bogatym w naturalną witaminę C,
- Chili lub tabasco – sprawią, że zupa czy napój zrobią ci inhalację zatok, rozgrzeją żołądek, śledzionę, wywołają poty,
- Imbirem – działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie, rozgrzewa,
- Czosnkiem – ma właściwości wirusobójcze,
- Cebulą – złagodzi nieżyt nosa i zapalenie gardła, hamuje reakcje alergiczne.
Przeczytaj też: Jak szybko wyzdrowieć? Wygraj z przeziębieniem i grypą domowymi sposobami
Wirusówka czy bakteria – jak rozpoznać rodzaj infekcji?
Różnice między zakażeniem wirusowym a bakteryjnym zazwyczaj łatwo zauważyć. Przeziębienia najczęściej wywołują wirusy, są łagodniejsze niż zakażenia bakteryjne. Towarzyszy im co prawda katar i suchy kaszel, ale gorączka nie przekracza 38°C. Wyjątkiem jest grypa – ta zwala z nóg, sięga ponad 39°C, a chorego bolą kości. Wysoka temperatura i ropny katar towarzyszą infekcjom bakteryjnym. Chory czuje się bardzo źle, ma szarpiący, bolesny kaszel (odkrztusza zielonkawą flegmę).
Dieta podczas przeziębienia – co jeść, aby szybciej wyzdrowieć:
-
Cynk – wspomaga tworzenie leukocytów odpowiadających za odporność. Łagodzi objawy przeziębienia. Skuteczny zwłaszcza przy infekcjach wirusowych, bo wytwarza wokół wirusa powłokę, która hamuje namnażanie. Znajdziesz go w mięsie, jajach, wątrobie, rybach, nasionach dyni, słonecznika, kiełkach pszenicy, cebuli i czosnku. Bogaty w cynk jest sezam – praż go i posypuj zupy, sałatki, kanapki.
-
Cysteinę – pomaga wyjść z przeziębienia, znajduje się w soi, roślinach strączkowych, pistacjach, nasionach słonecznika, kurzych jajkach, łososiu, parmezanie.
-
Witaminę C – skraca czas i moc przeziębienia. Gdy czujesz, że nadchodzi infekcja, bierz uderzeniowe dawki, pij sok pomarańczowo-grapefruitowy, ciepłą wodę z sokiem z limonki, jedz zupę marchwiową na bulionie.
-
Witaminę D – zmniejsza ryzyko złapania infekcji grypopodobnych.
-
Beta-karoten – przekształca się w witaminę A. Chroni skórę i błony śluzowe przed atakami wirusów i bakterii. Szklanka świeżo wyciskanego soku z marchwi dziennie, kilka plasterków pieczonej dyni czy kabaczka ochronią cię przed infekcjami.
-
Amarantus – odżywczy, zawiera dużo naturalnego białka, wzmacnia płuca. Posypuj nim sałatki.
-
Komosę ryżową – najbardziej tłuste zboże, ma więcej wapnia niż mleko, jest bogata w łatwostrawne białko. Zastępuj nią ryż.
-
Kaszę jaglaną – oczyszcza, ma właściwości przeciwgrzybiczne, sprzyja usuwaniu ze śluzu.
Co jeść przy przeziębieniu?
Pamiętaj o: kiszonkach, jogurtach, kefirach – bakterie fermentacji mlekowej sprawiają, że w ślinie, łzach i drogach oddechowych pojawiają się substancje osłabiające wirusy. Przeczytaj więcej w artyklue: Co jeść na przeziębienie? Poznaj naturalne antybiotyki i polskie superfoods.
Czego unikać podczas przeziębienia?
W trakcie infekcji unikaj mleka, serów, śmietany – produkty mleczne pobudzają wytwarzanie śluzu, katar robi się bardziej obfity, może zablokować zatoki i zwykłą wirusówkę zamienić w zakażenie bakteryjne.
Cukry to pożywka dla bakterii. Poza tym jedzone wieczorem pobudzają i powodują bezsenność albo sen, który nie przynosi nam odpoczynku. Unikaj też stresu – zwłaszcza długotrwałego, bo osłabia organizm i sprawia, że łatwiej łapiemy infekcje.
Przeczytaj także: Domowe sposoby na ból gardła i 4 rozgrzewające napoje zimowe, które pokochasz
Co jeść podczas infekcji? Rozgrzewające zupy na przeziębienie:
Przepis na krupnik z kaszą jaglaną:
Weź: •2-3 l wywaru warzywnego (lub na mięsie drobiowym) •2 cebule •4 ziemniaki •szklankę kaszy jaglanej •natkę pietruszki •listek laurowy, ziele angielskie •sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz ze skórki, posiekaj i podsmaż na złoto, zagotuj bulion, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy, wsyp kaszę i gotuj, aż zmięknie. Krupnik podawaj posypany zieleniną.
Przepis na zupę krem dyniową z imbirem
Weź: •sporą dynię hokkaido •kawałek imbiru •2-3 marchwie •1½-2 l bulionu warzywnego •sól •szklankę mleka kokosowego •chili •łyżeczkę garam masali •posiekaną kolendrę •łyżkę oleju dyniowego
Przygotowanie:
Marchew i dynię upiecz, a potem zmiksuj z bulionem, imbirem, mlekiem oraz papryczką chili i olejem. Dopraw solą i masalą. Zupę podawaj solidnie posypaną kolendrą.
Wypróbuj też przepis na: aksamitną, rozgrzewającą zupę krem z dyni
Przepis na ramen:
Weź: •kilogram mięsa (może być kurze, indycze, kacze, wołowe, wieprzowe) •włoszczyznę z kapustą •suszone grzyby •imbir •czosnek •gwiazdkę anyżu•kilka goździków •po łyżce sosu rybnego i sojowego •pieprz •makaron sojowy lub ryżowy •pak-choi •ugotowane jajo •posiekany szczypior •wiórki marchewki
Przygotowanie:
Zalej mięso, włoszczyznę i przyprawy zimną wodą i gotuj wolno kilka godzin, dopraw sosami. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją, ułóż w miseczkach, połóż na nim posiekaną kapustkę pak-choi, jajka, wiórki marchewki, szczypior i zalej przecedzonym bulionem.
Zdrowe kiszonki wspomagające odporność – przepis na domowe kimchi:
Weź: •dużą główkę kapusty pekińskiej •3 marchewki •białą rzodkiew •po szklance siekanego czosnku i dymki •starty spory kawałek imbiru •chili w proszku •szklankę soli •½ szklanki sosu sojowego •łyżkę cukru trzcinowego
Na solankę: •litr przegotowanej wody •czubatą łyżkę soli
Przygotowanie:
Liście kapusty oddziel od twardych rdzeni, pokrój, przepłucz wodą, odcedź i przesyp solą. Zostaw na kilka godzin i przepłucz na sicie. Czosnek, dymkę i imbir posyp cukrem, pokrój rzepę w półtalarki, a marchewkę w wiórki, polej sosem sojowym, dopraw chili (sporo). Wymieszaj warzywa i układaj w słoju warstwami z kapustą. Zalej solanką, dociśnij kamieniem, odstaw do spiżarni na kilka dni. Potem trzymaj w lodówce.
Korzystałam z książek: „Domowe sposoby na przeziębienie i grypę”, wyd. Świat Książki, „Zupowy detoks”, wyd. Muza SA
Tekst: Joanna Halena, Zdjęcia: shutterstock
Zobacz także: Co jeść na przeziębienie? Poznaj naturalne antybiotyki i polskie superfoods
Zobacz także: 10 sprawdzonych, domowych sposobów na przeziębienie, które naprawdę działają