polskie superfoods

Co jeść na przeziębienie? Poznaj naturalne antybiotyki i polskie superfoods

Naturalna apteczka

Superfoods, czyli superprodukty pełne wartościowych składników odżywczych. Nasiona chia i jagody goji to popularne superfoods za dalekich zakątków świata. Tymczasem u nas wcale nie brakuje superzdrowych warzyw i owoców, które szczególnie warto jeść jesienią i zimą, bo działają jak naturalne antybiotyki.

polskie superfoods
Buraki to prawdziwe superfoods i można je jeść na wiele sposobów.
  • Polskie superfoods: burak czerwony – właściwości
  • Zakwas z buraków jako naturalny antybiotyk
  • Naturalne antybiotyki: cebula i czosnek
  • Syrop z cebuli, czosnku i miodu – przepis
  • Polskie superfoods: jabłka, jagody i maliny
  • Polskie superfoods: kapusta – właściwości
  • Naturalny antybiotyk: sok z kiszonej kapusty
  • Polskie superfoods: kasza gryczana i jaglana
  • Potrawy z kaszy gryczanej i jaglanej 
  • Polskie superfoods: siemię lniane
  • Wywar z siemienia lnianego
  • Polskie superfoods: dynia – właściwości 
kasza właściwości
Właściwości kaszy gryczanej to m.in. działanie przeciwzapalne i obniżające ciśnienie krwi.

Jaka kasza jest najzdrowsza

Gryka i proso zawierają wiele składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika. Dodatkowo kasza jaglana ma także żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę i krzem. Obie można jadać zarówno na słono, jak i na słodko.

Potrawy z kaszy gryczanej

Ugotowaną kaszę gryczaną w wersji na słodko można podać z podduszonymi śliwkami. Składniki zmiksuj z odrobiną miodu oraz cynamonu i podawaj w formie puddingu. W wersji na słono dobrze smakuje np. w formie sałatki z kiszonym burakiem i ogórkiem.

Potrawy z kaszy jaglanej

Kasza jaglana ma zaś bardzo neutralny smak więc pasują do niej niemal wszystkie owoce zarówno świeże jak i suszone, a także orzechy. W wersji wytrawnej dobrym połączeniem o tej porze roku są np. podduszony jarmuż, cebula i marchew. – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

syrop z cebuli czosnku i miodu
Co jest dobrego na przeziębienie? Syrop z cebuli, czosnku i miodu.

Naturalne antybiotyki: cebula i czosnek

Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki, które nie niszczą flory bakteryjnej organizmu. Nie wszyscy lubią ich smak, ale na szczęście da się je jeść prawie niezauważone jako dodatki do zup, sosów i sałatek.

Czosnek pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych, dlatego warto go jeść w czasie choroby. Ponadto wspomaga krążenie i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Dobrze działa także na pracę jelit zapobiegając wzdęciom. Cebula poza działaniem antybakteryjnym wspomaga obniżanie poziomu złego cholesterolu i nadciśnieniem. 

Syrop z cebuli, czosnku i miodu – przepis

Doskonały na przeziębienie, kaszel i katar. Ma właściwości moczopędne oraz antygrzybiczne. Jak go zrobić? Wymieszaj 2 posiekane cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu. Odstaw na ok. 5 godzin, by puściły sok. Przecedź przez gazę do słoiczka, zakręć. Pij 3 razy dziennie po 1 łyżce. Trzymaj syrop w lodówce max. 10 dni. Syrop ma właściwości wykrztuśne, więc lepiej nie stosuj go na noc.

czy warto jeść jabłka
Czy warto jeść jabłka? Zdecydowanie tak i to przez cały rok.

Polskie superfoods: jabłka, jagody i maliny

Owoce to przede wszystkim świetne źródło witaminy C i błonnika, ale nie tylko. Jagody to prawdziwe superfoods – mają dużą zawartość antocyjanów, witamin z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź. Świetnie zwalczają wolne rodniki, chronią serce, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, mają właściwości przeciwnowotworowe i wspierają pamięć. Pomogą także przy dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. 

Jabłka są źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, E, D i K. Potas zawarty w jabłach wspomaga pamięć i koncentrację. Jabłka zawierają też sporo błonnika, dlatego warto jeść je będąc na diecie. Najwięcej cennych właściwości jest pod skórką, dlatego nie powinno się obierać jabłek (chyba że masz wrażliwy żołądek).

Maliny natomiast zawierają m.in. witaminy E, B1, B2, B6, potas, wapń, magnez oraz żelazo. Wykazują działanie antynowotworowe, regulują pracę przewodu pokarmowego i mają właściwości przeciwzapalne. 

buraki czerwone właściwości
Buraki to jedno z warzyw, które warto jeść jesienią.

Burak czerwony – właściwości

Buraki to przede wszystkim doskonale źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Pozwalają obniżyć ciśnienie krwi i mają właściwości antynowotworowe. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka, z dodatkiem cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Natomiast na wzmocnienie układu odpornościowego dietetyk poleca zakwas buraczany, który działa jak naturalny antybiotyk.

Jak zrobić zakwas z buraków

1 kg grubo pokrojonych buraków włóż do kamionkowego garnka lub bardzo dużego słoja, dodaj przynajmniej 1 główkę czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zalewamy przegotowaną wodą z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody) i zostaw na 5-7 dni w ciepłym miejscu.
Gotowy zakwas z buraków można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Co zrobić z buraków po zakwasie? Możesz je wykorzystać jako dodatek do obiadu lub zrobić z nich sałatkę, np. z dodatkiem sera koziego lub fety, jabłek i rukoli. Zakwas prócz kwasu foliowego i żelaza zawiera również witaminy A, E i K. 

biała kapusta właściwości
Sok z kapusty poprawia trawienie i chroni wątrobę.

Kapusta – właściwości

Kapusta to świetne źródło witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także potas, fosfor, magnez i żelazo. Sok z kapusty chroni przed chorobą nowotworową żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej. Ponadto wzmacnia odporność i dobrze wpływa na włosy i paznokcie. Sok z kapusty jest pomocny z zwalaczniu anemii, a także pomaga usunąć nadmiar wody w ogranizmie. 

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Jesinią i zimą szczególnie polecane są wszelkiego rodzaju kiszonki, w tym kiszona kapusta. Kiszona kapusta ma więcej witaminy C niż surowa i zawiera kwas mlekowy, który oczyszcza jelita. Możesz dodawać kapustę kiszoną jako surówkę do obiadów albo wypróbować Cazjatyckie kimchi, czyli kiszoną kapustę pekińską. Uwaga! Osoby chorujące na tarczycę powinny unikać jedzenia kapusty. 

kiedy pić siemię lniane
Kiedy pić siemię lniane – rano czy wieczorem? Kisiel z siemienia lnianego najlepiej pić rano

Jak stosować siemię lniane

Siemię lniane może śmiało konkurować z nasionami chia w kategorii superfoods. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, błonnika a także wapnia.

Dzięki zawartości kwasów siemię lniane ALA obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi i przeciwdziała chorobom serca, stanom zapalnym oraz obniża poziom cukru we krwi.

Ponadto siemię lniane korzystnie wpływa na pracę jelit. Spożywane wraz z dużą ilością wody pomaga przy zaparciach. Wysoka zwartość lignanców sprawia, że siemię lniane może być pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym. 

Wywar z siemienia lnianego

Polecana dawka siemienia lnianego to 2 łyżki dziennie. Tę porcję można gotować przez 15 minut w 0,5 litra wody i wypić po przestudzeniu lub zalać wspomnianą porcją przegotowanej wody i odstawić na noc.

Taki kisiel z siemienia lnianego najlepiej wypijać rano. Możesz też do wegańskich ciast i pasztetów dodawać siemię lniane zamiast jajka.

czy dynia jest zdrowa
Zdrowotne właściwości dyni warto wykorzystać jesienią.

Właściwości dyni

Królowa jesieni sprawdza się nie tylko jako jesienna dekoracja domu, ale ma też mnóstwo właściwości zdrowtnych! Dynia zawiera witaminę C, witaminę A oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera błonnik, karotenoidy wspomagające pracę serca. A im bardziej pomarańczowa jest dynia, tym więcej karotenów się w niej znajduje. 

Potrawy z dyni warto spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym ze względu na właściwości dyni o działaniu przecizapalnym i wzmacniającym odporność.

Właściwości pestek dyni też warto odnotować. Pestki dyni są z dobrym źródłem cynku, nienasycownych kwasów tłuszczowych i fitosteroli, dzięki którym utrudnia wchłanianie cholesterolu. Dynia wykazuje także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

Jak jeść dynię? Możesz do obiadu dodawać purée z dyni, dodawać dynię do makaronu czy gulaszu. Najbardziej popularna i najławtiejszy w przygotowaniu będzie jednak krem z dyni. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z dyni.
Tekst: PF, materiały prasowe Zdjęcia: Shutterstock Zdjęcie gł. Concious Design (Unsplash)
Zobacz także:
Jak szybko wyzdrowieć? Wygraj z przeziębieniem i grypą domowymi sposobami

Zobacz również