weranda.pl werandaweekend.pl
reklama
Jednorazówki podobno mają ułatwiać życie. Ale w przypadku talerzy przynoszą więcej kłopotów niż korzyści. Plastikowe są za cienkie – obciążone jedzeniem gną się w rękach. Z kolei papierowe nie wytrzymują zup i sosów. Miękną i zaczynają przeciekać. Jedne i drugie szkodzą środowisku. 
Może w takim razie przerzucić się na talerze z otrąb pszennych? Wymyślił je w 1997 roku Jerzy Wysocki, syn, wnuk i prawnuk młynarzy. Widząc, ile otrąb powstaje przy produkcji mąki, zrobił z nich coś więcej niż owsiankę. Otrębowe talerze są sztywne, nie przemakają, mają przyjemny zapach chleba i na dodatek nie poparzymy nimi rąk. A kiedy już spełnią swoje zadanie, możemy nimi nakarmić zwierzęta lub wyrzucić na kompost. Rozkładają się w miesiąc! 10 sztuk firmy Biotrem to koszt ok. 10 zł.
Teksty: Weronika Kowalkowska   
Zdjęcia: living4media/free, pakamera, biotrem, aidtoartisans.org, shutterstock
reklama

Zobacz również