reklama
Wiadomo, po kilku miesiącach sztućce i platery często tracą kolor i połysk. Wystarczy, że jedliście nimi coś kwaśnego, zaszły śniedzią. Przed świętami trzeba je koniecznie wypucować, żeby nie świecić oczami przed gośćmi i świętym mikołajem, a także dlatego, że śniedź jest trująca.
 

Nasze babcie miały niezawodne sposoby na czyste srebro

• Po pierwsze – proszek do pieczenia plus tampon waty. Parę wieczorów trzemy i znów lśnią. 
• Po drugie – pasta do zębów i stara szczoteczka. Kilka minut szorujemy i są jak nowe. 
reklama
• Poplamione i oporne ostrza czyścimy solą i wilgotnym korkiem
• Gotujemy w wodzie z solą i folią aluminiowąDanie jest gotowe, gdy folia zrobi się czarna, a sztućce błyszczące.
• Jest i wariant dla leniuchów – kwaśne mlekoKąpiemy w nim sztućce przez pół godziny, płuczemy ciepłą wodą i polerujemy lnianą szmatką.
WAŻNE! Nie wkładamy sreber do sałatek owocowych, potraw słonych i podlewanych octem. Ciemnieją także pod wpływem związków siarki znajdujących się w jajku na miękko.
Tekst: Joanna Halena, Karolina Zawadzka, Beata Woźniak   
Zdjęcia: Stars for Europe, Alamy/BE&W, Flora Press, Shutterstock
reklama

Zobacz również