Jak dbać o zastawę stołową?
Jak domowymi sposobami dbać o zastawę stołową, by służyła wam przez kolejne lata?
Jak czyścić Srebra, szkło i kryształy?
Srebra trzymajcie w ciemnym pudełku, zawinięte we flanelowe ściereczki, żeby nie zaśniedziały. Jeśli jednak to już się stało, namoczcie je przez noc w wodzie z solą, opłuczcie i umyjcie mydłem, a potem polerujcie pastą do zębów.
Warto zapamiętać: nie wkładajcie sreber do sałatek owocowych, słonych dań i tych podlewanych octem. Ciemnieją także pod wpływem związków siarki znajdujących się np. w jajku na miękko.
Warto zapamiętać: nie wkładajcie sreber do sałatek owocowych, słonych dań i tych podlewanych octem. Ciemnieją także pod wpływem związków siarki znajdujących się np. w jajku na miękko.
reklama
Szkło ze złotymi brzegami koniecznie myjcie ręcznie. Kieliszki i szklanki zawsze sprawdzajcie przed postawieniem na stół. Jeśli mają smugi, przetrzyjcie je jeszcze suchą szmatką.
Kryształy myjcie tylko w zimnej wodzie, inaczej zmatowieją! Na szczęście blask przywróci im przetarcie ściereczką zwilżoną alkoholem.
Jak dbać o porcelanę?
Porcelana jest bardzo wrażliwa na zmiany temperatury. Trzeba uważać, zwłaszcza gdy odświętną zastawę trzymamy gdzieś w nieogrzewanym pomieszczeniu. Przed postawieniem na stół dajcie jej chwilę, by „dopasowała się” do pokojowej temperatury i postawcie na moment na przykład w korytarzu, inaczej może popękać.
Tekst: Joanna Zaguła
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock