Roladki z botwinki
Przepis na pyszne domowe roladki z botwinki.
Składniki:
•2 duże marchewki
•2 średnie buraki
•pęczek botwiny o dużych liściach
•biała rzepa
•pół łyżeczki czarnego sezamu
•pół pęczka szczypiorku
•łyżka świeżego soku z pomarańczy
•pół łyżki octu ryżowego
•¼ łyżeczki mielonego imbiru
•sól
na zalewę:
•szklanka białego octu winnego
•3 szklanki wody
•ząbek czosnku
•łyżka soli
•3 goździki
•liść laurowy
•2 kulki ziela angielskiego
•plasterek imbiru
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój w słupki marchewki i buraki, przełóż do osobnych misek. Ocet winny i wodę zagotuj z solą, czosnkiem, przyprawami i imbirem. Zdejmij z ognia i zalej warzywa. Ostudź
i wstaw do lodówki na kilka godzin. Odsączone z zalewy marchewki i buraki nałóż na duże liście botwiny, zwiń w roladki i przewiąż szczypiorkiem. Skrój rzepę obieraczką na cienkie wstążki. Polej sosem z soku pomarańczowego, octu ryżowego i imbiru. Posól, posyp posiekanymi łodyżkami botwiny, szczypiorkiem, sezamem. Podawaj z roladkami.