weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Szparagi zapiekane na tarcie

To wspaniałe wiosenne danie udaje się za każdym razem. A jak smakuje!

Składniki:

• 2 szklanki mąki

• ¾ kostki masła

• 4 jajka

• pęczek zielonych szparagów

• 1½ szklanki mleka

• 1½ szklanki tartego żółtego sera

• sól

• pieprz

Sposób przyrządzania:

Pokrojone masło wyrób z mąką. Wbij 1 jajko. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Uformuj kulę, owiń folią i schłódź w lodówce. Rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim foremkę
i ponakłuwaj widelcem. Wstaw znów do lodówki na godzinę, a potem piecz 10 minut w 200ºC. Odłam zdrewniałe końce szparagów i ułóż łodygi na podpieczonym spodzie. Mleko, jajka i ser wymieszaj, dodaj sól, pieprz i wylej na tartę.
Piecz 35 minut w 200ºC.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures

reklama

Zobacz również