Jak zrobić cukier smakowy? 4 przepisy
Pewnie wiesz, że w sklepie sprzedaje się głównie cukier wanilinowy. Tak, tak, wa-ni-li-no-wy, czyli aromatyzowany tańszym syntetycznym zapachem.
Krzywdy nikomu nie zrobi, choć podobno może wywoływać alergie, ale smak ma nie ten. A można zrobić, oczywiście na bazie trzcinowego cukru, prawdziwy, waniliowy. Albo inny równie pachnący. I zdrowy.
Jak zrobić domowy cukier smakowy?
CUKIER WANILIOWY – weź 2 szklanki cukru, lekko go zblenduj i wsyp do puszki. Rozetnij dwa strąki wanilii, ziarenka dorzuć do cukru, zakop w nim też strąki. Zamknij. Po 2 tygodniach cukier jest gotowy. Stosuj do ciasteczek, naleśników, pierogów. Wanilia poprawia nastrój!
CUKIER ANYŻOWY – do słoika z 2 szklankami cukru dorzuć 5-6 gwiazdek anyżu. Poczekaj tydzień, dwa. Jest idealny do pierniczków, ciasteczek imbirowych oraz do grzanego wina. Pobudza trawienie.
CUKIER LAWENDOWY – do dwóch szklanek cukru wsyp 3-4 łyżki suszonych kwiatów lawendy, wymieszaj, zakręć słój. Używaj po 2 tygodniach. Dobrze smakuje z herbatą, babą drożdżową, sernikami czy ciastem piaskowym. Poprawia funkcjonowanie wątroby.
CUKIER CYNAMONOWY – czy wiesz, że w sklepowym występuje olej? W domowym go nie będzie. Zmiksuj w blenderze lub młynku do kawy szklankę cukru i łyżeczkę startej kory cynamonowca. Jest gotowy od razu, ale z czasem nabiera lepszego smaku i zapachu. Można nim osładzać gorącą czekoladę, orzechowe ciasta. I oczywiście pierniczki. Uwaga, pobudza apetyt!
Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Shutterstock