reklama

Święta, święta i po świętach. Jeśli ty ledwie żyjesz, to pomyśl, jak się czuje (i jak wygląda…) twój piekarnik? Przecież w ciągu kilku dni pracował na najwyższych obrotach. Kiedy już odpoczniesz, warto wyczyścić go jak najszybciej, bo tłuste osady schodzą łatwiej, kiedy są świeże. Jak to zrobić?

Do butelki z atomizerem wlej zimną wodę i spryskaj nią piekarnik. Posyp sodą oczyszczoną i jeszcze raz spryskaj wodą. Zostaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc, wtedy zadziała najskuteczniej. Rano rozetrzyj sodę mokrą gąbką i dokładnie wypłucz ciepłą wodą. Jeżeli szyba jest dalej brudna, nasmaruj ją porządnie olejem, po godzinie przetrzyj papierowym ręcznikiem i spryskaj miksturą złożoną z połowy szklanki wody i połowy szklanki octu. Spłucz wodą i gotowe! ­

reklama

Zobacz również