Przebojem jest silikon – bo piecze bez tłuszczu. Do łask wraca też żeliwo, ale doskonalsze niż to z czasów naszych babek. Już się nie przypala i ma bajkowe kolory.
Upiec pulchne drożdżowe ciasto czy soczystą pieczeń to naprawdę sztuka. Wiele jednak zależy od brytfanny i formy. Podpowiadamy, co i w czym najlepiej dusić i zapiekać.
Żeliwo – doskonałe do dużych porcji drobiu. Jeśli pokryte jest emalią porcelanową, nasz indyk nie straci chrupiącej skórki.
Ceramika – świetna na wszelkiego rodzaju zapiekanki z warzywami oraz makaronem. Silikon – mięso upiecze się we własnym sosie, bez tłuszczu. Polecany również do ryb oraz lekkich (ucieranych, kruchych) ciast i muffinek.
Stal, stal węglowa i aluminium. Takie brytfanny bardzo często mają powłoki pozwalające zredukować tłuszcz do minimum. Są idealne do wszelkich mięs i drożdżowego ciasta.
A na koniec coś, co dotyczy każdej brytfanny, bez względu na rodzaj – są tak ładne, że można w nich od razu podawać na stół.
Tekst: Urszula Bajorek
Zdjęcia: Materiały Prasowe Firm