owady szkodniki w ogrodzie

Owady-szkodniki w ogrodzie. Jak się ich pozbyć? Zakładamy ogródek warzywny – odcinek szósty

Porady

Przed wyjazdem trzeba zebrać wszystkie w pełni dojrzałe warzywa – szkoda, by się zmarnowały. Cukrowy groszek i bób możesz wyłuskać i zamrozić.

pomidory w ogrodzie
Miękkie pomidory zrywaj razem z szypułkami.

Tak samo fasolka szparagowa, tylko lepiej pokroić strączki na kawałki. Jeśli na krzaczkach są jeszcze kwiaty, po powrocie zastaniesz kolejną porcję gotową do zbioru. Pomidory, te miękkie i czerwone, zrywaj razem z szypułkami. Wypróbuj nasze przepisy na przetwory z pomidorów.

Nie zapomnij o cukinii i patisonach – to warzywa szybko rosnące, więc przez dwa tygodnie kilkucentymetrowe zawiązki zamienią się w przerośnięte i mniej smaczne giganty. Zerwij je już teraz i wykorzystaj w kuchni.

Kapusty, kalafiory, brokuły, kalarepy i inne kapustne osłoń koniecznie włókniną lub siateczką o drobnych oczkach – dzięki temu bielinki nie złożą na nich jajeczek, a gąsienice, które by się z nich wylęgły, nie zjedzą ci warzyw. Na koniec dokładnie podlej wszystkie grządki, upewniając się, że roślinom nie zabraknie wody.

Dobrym, chociaż dość kosztownym rozwiązaniem jest rozłożenie systemu automatycznego nawadniania z zaprogramowanym czasem podlewania. Nic jednak nie zastąpi sąsiada lub przyjaciela, któremu możesz powierzyć pieczę nad swoim warzywnikiem – może w zamian podzielisz się z nim swoimi plonami?

Co jedzą gąsienice? Nie wszystkie są szkodnikami

Gąsienice na kapuście: włochate, żółtozielone, z mnóstwem czarnych plamek – wylęgają się z żółtych jajeczek ukrytych na spodniej stronie liści warzyw kapustnych. To gąsienice bielinka kapustnika – pospolitego motyla, groźnego szkodnika i – niestety – częstego gościa w warzywnikach. Kiedy tylko zauważysz, że wygryzają dziury w liściach, od razu je zbierz.

Gąsienice na koprze: pulchne, seledynowe, z czarno-pomarańczowymi pierścieniami. Pojawiają się czasem na koprze, marchwi 
i pietruszce. Rzadko wyrządzają poważne szkody. Nie trzeba się nimi martwić, warto wręcz otoczyć je opieką – to gąsienice naszego najpiękniejszego motyla: pazia królowej.

kiedy pryskać róże
Oprysk roślin warto traktować jako ostateczność.

Gąsienice na jabłoni: dwucentymetrowe, czarno nakrapiane, żółte gąsienice zjadają liście i młode pędy jabłoni. W krótkim czasie potrafią pokryć całe drzewo oprzędami i doprowadzić do jego uschnięcia. To namiotnik jabłoniowy – niebezpieczny szkodnik, który masowo pojawia się co jakieś 10 lat. Jedynym skutecznym sposobem walki z namiotnikiem jest opryskanie drzewek, kiedy tylko zauważymy pierwsze objawy żerowania.

Gąsienice na pokrzywach: aksamitnoczarne w białe kropki i z licznymi kolcami. To gąsienice motyla rusałki pawika. Zostaw je w spokoju, bo nie zagrażają kwiatom ani warzywom. Pokrzywami żywią się także gąsienice wielu innych pięknych rusałek, dlatego w niedostępnych częściach ogrodu pozwól rosnąć tym roślinom bez przeszkód.

Gąsienice na różach: tu spotkamy larwy błonkówek i gąsienice motyli z rodziny zwójkowatych. Większość z nich ma zielony kolor, dlatego niełatwo je zauważyć. Ale podziurawione liście nie kłamią. Jeśli występują pojedynczo, możesz zebrać je ręcznie. Na zmasowany atak szkodnika konieczny będzie oprysk odpowiednim preparatem. Zanim jednak go zrobisz, rozłóż pod zaatakowaną różą folię i energicznie potrząśnij krzewem. Najpierw w ten sposób pozbądź się gąsienic, pryskaj w ostateczności.

Zioła w ogródku: oregano i majeranek

Chociaż to zioła blisko spokrewnione, w sprawach uprawy więcej je dzieli, niż łączy. Majeranek u nas najlepiej rośnie w doniczkach jako roślina jednoroczna – na grządkach nie udaje mu się przezimować. Wczesną wiosną nasiona wysiewa się do ciepłego inspektu ogrodowego, a później przenosi się rozsadę do gruntu. Potrzebuje dużo słońca i troskliwej opieki, bo jest delikatną rośliną.

gliniany nawadniać ogrodowy
Gliniany nawadniacz ogrodowy Olla, Esschert design: pozwala zaoszczędzić nawet 70% zużycia wody w ogrodzie, sklep.weranda.pl

W przeciwieństwie do swojego krzepkiego kuzyna, oregano. Spotkamy go w całej Polsce, rośnie nawet na dziko. Ta odporna bylina nie boi się mrozów, szybko odrasta i łatwo rozmnaża – najlepiej przez sadzonki. Przycinamy ją solidnie na początku czerwca, później w sierpniu, by zapewnić sobie jak najwięcej świeżych przyrostów.

Część łodyg zostawmy dla pszczół i motyli – kwitnące oregano działa na nie jak magnes. Majeranek za to kwitnie niepozornie i najlepiej ciąć go na bieżąco. Obie lebiodki najbardziej aromatyczne są tuż przed zakwitnięciem. Do suszenia zbieramy pojedyncze liście lub krótkie łodyżki związane w nieduże pęczki.

Tekst: Łukasz Skop, autor bloga Bez-ogródek. Fascynuje go życie ogrodowe od podszewki – jak rośliny rosną, zmieniają się  i porozumiewają ze sobą
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz także:
Zakładamy ogródek ziołowy: w kuchni, na balkonie i w ogrodzie
Wykopujemy byliny i przycinamy zioła. Zakładamy ogródek warzywny – odcinek siódmy

Zobacz również