Bibuła zachwyciła Annę od pierwszego wejrzenia i dotyku. Ale nie ta szkolna, tylko włoska krepina – delikatna, lecz bardzo wytrzymała. Powstają z niej kwiaty, bukiety i weselne rózgi. Annę inspiruje folklor i minimalistyczna architektura, stąd oszczędne kolory kompozycji.
Bladoróżowy kwiat wygląda, jakby właśnie rozkwitł. Ma delikatne pudrowe płatki, subtelne pręciki i słupek. Aż chce się go powąchać. Coś tu jednak nie pasuje. Bo tak naprawdę to gatunek, który nie występuje w naturze, kombinacja maku i anemona. Na dodatek zrobiony z papieru. – Makemon – uśmiecha się Anna Rulecka, fotografka i bibułkarka, która go zrobiła. W jej atelier przy domu w Czeladzi kwitną też papierowe magnolie i piwonie. Najbardziej lubi te z bardzo wypracowanymi środkami i takie, które pozwalają na różne wariacje z pąkami. No i ludowe róże, które robi się tradycyjnym skrętem cukierkowym, pierwszym, jakiego się nauczyła.
Do zrobienia kwiatka potrzebujecie:
• włoskiej krepiny
• kawałka tektury, gałązek lub drucików
• kleju
• pędzelka
• nożyczek
• ewentualnie farb do pomalowania płatków
Obejrzycie film, z którego dowiecie się, jak zrobić piekną papierową piwonię:
Założycielka marki Folkisz, prowadzi też bibułkarskie warsztaty dla dorosłych i ceremonie robienia rózgi podczas wieczorów panieńskich.
Najbliższe warsztaty z Anną Rulecką
Sprawdźcie szczegóły na: instagram.com/folkisz/ i facebook.com/folkisz
Przeczytajcie także rozmowę z artystką.
Tekst: Agnieszka Wójcińska
Zdjęcia i stylizacja: BUDZIK STUDIO
Zdjęcia i stylizacja: BUDZIK STUDIO