weranda.pl werandaweekend.pl
reklama
słodycze na choinkę

Choinka do schrupania, czyli słodkie ozdoby bożonarodzeniowe

Zrób to sam

Uważaj na bombki, nie bierz do rąk, bo potłuczesz! Niby choinka jest dla maluchów, w końcu to one wierzą, że Mikołaj położy pod gałązkami prezenty, ale odstrojona w szklane bańki, brokaty i świecące sznury włączone do prądu robi się niedotykalska.

ręcznie robione ozdoby na choinkę

Słodki pomysł na świąteczne ozdoby

Zamysł jest prosty – w tym roku to dzieci ozdabiają świąteczne drzewko. Niech będzie słodkie i pachnące białą czekoladą, goździkami, cynamonem, kardamonem, pomarańczami. Przecież smakołyki na choince to nic nowego.

 

Powrót do tradycji – o jadalnych dekoracjach na choinkę

Zanim pojawiły się bombki, wśród igieł wieszano jabłka, srebrzone orzechy, pasiaste lizaki, cukierki-sopelki i piernikowe serca. Łakocie miały znaczenie symboliczne (jabłka w nowym roku zapewniały zdrowie i urodę, a orzechy przynosiły siłę i bogactwo). Poza tym sprawiały, że choinka cały czas była najważniejszym świątecznym gościem. Każdy chciał skubnąć coś pysznego. Przygotowywanie smakowitych ozdób to bardzo miłe zajęcie podczas adwentu.

świąteczne słodycze na prezent

Co przyda się do przygotowania słodkich ozdób choinkowych?
 

Biała czekolada i lukier nadają się do takiej zabawy wyśmienicie. Wzory najlepiej malować na kraciastych andrutach lub cieniutkich jak opłatek oblatach. Wzorki najlepiej wyrysować cukrowymi pisakami. Wcześniej należy je potrzymać w gorącej wodzie, lepiej malują.

Kształty wytniecie foremkami do kruchych ciastek. Najlepsze są te ze stali, bo mają ostre krawędzie i andrut się nie pokruszy. Chociaż nawet jeśli pęknie, to przecież można go zjeść i wziąć następny. Nie znalazłam foremki w kształcie ptaszka, więc wycięłam go nożyczkami – też się udało.

Czego jeszcze potrzebujecie? Kolorowych przypraw. Piękne gwiazdki wyszły nam z malutkich czerwonych papryczek, liści laurowych, pestek dyni, anyżu; jeżyk ma kolce z goździków; wiewiórka futerko ze słodkiej papryki; księżyc złocisty blask z kurkumy. Ładnie wyglądają kolorowy pieprz i ziele angielskie.

Pomysły na wzory znajdziesz wśród inspiracji w galerii zdjęć.

lukier do pierników

Słodkie triki: jak dekorować lukrem, a jak czekoladą?
 

Białą czekoladę trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej. Im wolniej, tym lepiej – żeby się nie zwarzyła. Pokruszoną włóżcie do metalowego garnuszka i wstawcie do rondla z wrzątkiem. Jeśli zacznie zasychać na brzegach naczynia, dodajcie trochę masła i kapkę mleka (cały czas energicznie mieszajcie).

Lukier można kupić gotowy albo zrobić w domu. Z torebki cukru pudru i filiżanki letniej wody (dodawajcie ją po trochu, lukier musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany) wyjdzie cała miseczka. Czas? Najwyżej dwie minuty.

Czekoladę nakładajcie inaczej niż lukier. Wciśnijcie foremkę w andrut, ale nie wycinajcie, tylko wlejcie do środka cienką warstwę czekolady. Potem układajcie na jeszcze ciepłej masie wzory, następnie ozdoby razem z metalowymi foremkami włóżcie do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, możecie delikatnie wycisnąć palcami z formy swoje gwiazdki, serduszka i choinki, nawlekać na sznureczki i wieszać na drzewku.

Lukrem smarujcie wafelki tak jak masłem, najlepiej niewielkim nożem. Jeśli powierzchnia gwiazdki czy serduszka ma być szklista, kapnijcie kroplę wody i rozsmarujcie tępą krawędzią ostrza. Jeżeli chcecie ponaklejać na masie cukrowej jakieś pestki, kolorowe pieprze lub liście laurowe, wygładzanie nie jest konieczne.

Smacznego!

Tekst i stylizacja: Anna Ozdowska
Stylizacja i fotografie: Małgorzata Sałyga, Mariusz Purta 

Zobacz również