Pierniczki całuski
WEŹ:
- półtorej szklanki mąki
- pół szklanki miodu
- jajko
- pół szklanki cukru
- łyżkę masła
- pół łyżeczki sody
- łyżeczkę przyprawy do piernika
- tubkę lukru
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj miód w rondelku, przesiej mąkę, zrób w niej dołek, wlej miód i wymieszaj nożem. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Musi być dobrze wyrobione, żeby całuski wyrosły. Rozwałkuj i powycinaj ciasteczka. Układaj je na blasze co 3 cm (będą rosły) i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Ostudzone dekoruj lukrem, a gdy wyschną, układaj je warstwami w płaskiej puszce na bibułkach. Uwaga! Muszą poleżeć dwa tygodnie, żeby były smaczne.
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Shutterstock