Labneh - prosty i pyszny ser z jogurtu. Jak przygotować go w domu i z czym go podać?

Labneh - prosty i pyszny ser z jogurtu. Jak przygotować go w domu i z czym go podać?

Przystawki

Lubicie gęsty jogurt, nazywany u nas greckim? To nic innego jak nie do końca odsączony labneh. Bo ten pyszny, nieco kwaśny ser otrzymuje się właśnie przez odcedzenie serwatki z jogurtu.

reklama

Co to jest labneh?

Labneh to ser robiony z jogurtu z solą. Zależnie d czasu odciekania może mieć bardzej płynną albo gęstą konsystencję.

Z czym jeść labneh?

Jest powszechnie używany w krajach arabskich i nad Morzem Śródziemnym. W Grecji robi się z niego słynny sos tzatziki, na Bliskim Wschodzie dodaje do przekąsek, m.in. w popularnych zestawach mezze. Najczęściej jada się go na śniadanie z oliwą, pieczywem i świeżymi warzywami. Jest pyszny również na słodko, szczególnie z miodem i owocami.

Jak zrobić domowy labneh?

Weź:

  • 500 g jogurtu gęstego albo greckiego
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Sitko ustaw na misce i wyłóż podwójnie złożoną gazą lub tetrą. Wylej jogurt wymieszany z solą, przykryj, przyciśnij i wstaw do lodówki. Po 2-5 godzinach będzie już gęsty jogurt na tzatziki, a po 10-12 – ser o konsystencji serka homogenizowanego, idealny do smarowania chleba. Jeśli potrzymasz go w lodówce dobę albo dwie, wyjdzie twaróg na serniki. Po 4-5 dniach będziesz miała gęsty ser o lekko kwaśnym, ostrzejszym smaku, z którego ulepisz kulki do zamarynowania w oliwie.

Jeśli ser wyjdzie gęstszy, niż się spodziewałeś, wystarczy, że go zmiksujesz z odrobiną serwatki. Trudno dokładnie przeliczyć ilość jogurtu na gotowy labneh, ale można przyjąć, że z litra otrzymamy półtorej szklanki sera.

Zobacz także: PRZEPIS NA ZIOŁOWY LABNEH

Tekst: Kinga Błaszczyk-Wójcicka – www.greenmorning.pl  Współpraca: Jadwiga Bernie
 

Zobacz również