Warzywa z sosem romesco

Weź warzywa:
•kolorową paprykę
•cebulę
•koper włoski
•cukinię
•bakłażan
•dużą szczyptę ostrej papryki
•pół łyżeczki suszonego czosnku
•3 łyżki oliwy z oliwek
Na sos:
•ostrą suszoną papryczkę
•4 łyżki oliwy z oliwek
•2 duże pomidory
•ząbek czosnku
•pół opakowania płatków migdałowych
•kilka gałązek pietruszki
•2 kromki pieczywa tostowego
•2 łyżki octu z czerwonego wina
Warzywa – mogą być twoje ulubione – pokrój w plastry, posmaruj oliwą, dopraw czosnkiem i papryką. Grilluj na tackach, aż zmiękną i się zarumienią. Wcześniej przygotuj sos: papryczkę namocz w wodzie, usuń pestki i posiekaj drobno. Jeśli jest bardzo ostra, użyj jej mniej. Pomidory pokrój w kostkę. Migdały upraż na suchej patelni, pietruszkę posiekaj, chleb pokrój w kwadraciki. Wrzuć składniki sosu do miksera i zmiksuj, ale niezbyt drobno. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na pół godziny, żeby sos nabrał smaku. Podawaj do grillowanych warzyw na zimno lub ciepło.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free, shutterstock.com