Tołma: gołąbki w liściach winogron

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Zapraszamy na pyszne gołąbki!   

• 25 liści winogron
• pół kilograma wołowiny
• pół kilograma jagnięciny
• szklanka ryżu 
• 5 ząbków czosnku
• cebula
• po 6 gałązek pietruszki i kolendry
• świeża ostra papryczka chili
• masło
• sól 

Liście zblanszuj w osolonym wrzątku. Zalej ryż zimną wodą, odstaw na godzinę do wymoczenia.

Mięso zmiel, dodaj posiekany czosnek, cebulę i zieleninę. Posól. Dobrze wymieszaj.

Nakładaj nadzienie na liście, zawijaj w kopertę, ułóż w gęsiarce, zalej wodą, żeby tołma była zakryta, zagotuj, zmniejsz ogień i duś godzinę. Pod koniec gotowania dodaj masło i papryczkę.
 

Przepis Anush Chilingaryan z restauracji Jazzve