Tołma: gołąbki w liściach winogron
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
120 minut
Składnik:
Warzywa
, Mięso
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne

Zapraszamy na pyszne gołąbki!
• 25 liści winogron
• pół kilograma wołowiny
• pół kilograma jagnięciny
• szklanka ryżu
• 5 ząbków czosnku
• cebula
• po 6 gałązek pietruszki i kolendry
• świeża ostra papryczka chili
• masło
• sól
Liście zblanszuj w osolonym wrzątku. Zalej ryż zimną wodą, odstaw na godzinę do wymoczenia.
Mięso zmiel, dodaj posiekany czosnek, cebulę i zieleninę. Posól. Dobrze wymieszaj.
Nakładaj nadzienie na liście, zawijaj w kopertę, ułóż w gęsiarce, zalej wodą, żeby tołma była zakryta, zagotuj, zmniejsz ogień i duś godzinę. Pod koniec gotowania dodaj masło i papryczkę.
Przepis Anush Chilingaryan z restauracji Jazzve