Szaszłyki z figami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Ubiegłego roku wybrałem się na wyprawę do Wietnamu. Tradycyjnie starałem się jeść to, co miejscowa ludność, czyli zupy wszelkiej maści. Na ulicach i przy straganach bulgocą kociołki z przeróżnymi polewkami. Po dwóch tygodniach takiej diety z niekłamanym zachwytem zauważyłem w Hanoi uliczny przybytek, który serwował szaszłyki z grilla. Niezwykłe.

Oprócz kawałków mięsa różnych rodzajów i podrobów nadzianych na patyczki były tam kulki rybne, miejscowa odmiana parówek oraz zagadkowa masa o wyglądzie tofu, zrobiona według mnie z białek jaj. Wszystkie te wynalazki pobiły jednak na głowę małe zawiniątka z krótkich, białych grzybków otulonych kurzą skórą. Po podpieczeniu całość chrupała w ustach, zachowując jednak świeży smak grzybów. To zdarzenie nie tyle wstrząsnęło moim światopoglądem, ile po raz kolejny udowodniło, że stając przed rusztem, można swobodnie puścić wodze fantazji.

Z przyczyn dla mnie niezrozumiałych jesteśmy na to oporni. Na grill kładziemy głównie mięso, pospolicie odmoczone w piwie lub posypane kupną mieszanką. Tymczasem na węglu drzewnym można przygotować praktycznie wszystko – od warzyw przez ryby i owoce morza, po desery. Najwyższy czas, by przestać chodzić utartymi ścieżkami i na majowym pikniku zaproponować przyjaciołom coś nowego. Kupmy trochę przypraw w sklepie z egzotyczną żywnością, wymieszajmy, wrzućmy na ruszt sezonowe warzywa, ryby, posypmy. Pobawmy się! Podczas gotowania nie może być nudno!

Weź:
•½ kg schabu wieprzowego
•10 fig
•3 łyżki musztardy z Dijon
•3 łyżki miodu
•po 2 łyżki białego octu winnego, oliwy z oliwek, soku pomarańczowego
•ząbek czosnku

Mięso pokrój w cienkie paski, wrzuć do miski. Ząbek czosnku rozgnieć, wymieszaj z miodem, musztardą, octem i sokiem. Polej mięso i odstaw na godzinę. Umyte figi podziel na połówki. Na szpadki nadziewaj na przemian mięso i owoce. Posmaruj oliwą i połóż na ruszt. Piecz około 10 minut, odwracając i smarując marynatą. Podawaj z ryżem.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free, shutterstock.com