weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Szaszłyki jagnięce z kukurydzą

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 90 minut Składnik Składnik: Warzywa , Mięso Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne

 

 

Weź:
•pół kilograma mielonej jagnięciny
•czerstwą bułkę
•pół łyżeczki pieprzu cayenne
•czerwoną papryczkę chili
•łyżkę sproszkowanej słodkiej papryki
•łyżkę mielonego kminu rzymskiego
•łyżkę świeżego tymianku
•puszkę kukurydzy
•jajko
•¾ szklanki przecieru  pomidorowego
•4 szalotki
•2 ząbki czosnku
•olej
•2 łyżki przyprawy curry
•łyżeczkę sproszkowanego chili
•łyżkę śmietany 18%
•cytrynę
•sól
•listki mięty

Bułkę namocz w wodzie, odciśnij i rozdrobnij. Wymieszaj z mięsem, posiekaną papryczką chili, słodką papryką, pieprzem cayenne, kminem, tymiankiem, kukurydzą i jajkiem. Dopraw solą. Obtaczaj masą patyczki do szaszłyków, mocno przyciskając dłońmi. Wstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie posiekaj drobno szalotki z czosnkiem i i zeszklij na gorącym oleju. Dodaj przyprawy – chili oraz curry – i smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Wlej przecier, dopraw solą, duś jeszcze 20 minut na małym ogniu. Kiedy przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Szaszłyki upiecz na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 220°C. Podawaj z sosem, cząstkami cytryny i listkami mięty.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/Free

reklama