Spaghetti z grzybami i pieczoną dynią

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Dynia do niedawna kojarzyła się wyłącznie z przetworami w occie i słodką zupą. Błąd!

Dynia do niedawna kojarzyła mi się z przetworami w occie i słodką zupą – omijałam ją z daleka. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam zupy bawarskiej z jej udziałem – wiedziałam, że się polubimy. Zgłaszam to oto spaghetti z podgrzybkami i pieczoną dynią, która również stanowi doskonały zagęstnik sosu. 500 g makaronu spaghetti, pół średniej dyni Hokaido, 100 ml wytrawnego białego wina, 500 g podgrzybków (może być i więcej), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masło, oliwa do skropienia dyni, świeży tymianek Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zostawić kilak łyżek wody do rozrzedzenia sosu. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Obgotować z solą około 20 minut. Dynię pozbawić pestek i pokroić w plastry ze skórą. Skropić oliwą, obsypać tymiankiem, solą i pieprzem. Upiec do zrumienienia w gorącym piekarniku (180 stopni C). Na rozgrzane masło (może być masło z oliwą) wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i płatki chilli. Po chwili smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić obgotowane grzyby. Chwilę dusić. Dolać wina, a po odparowaniu kawałki upieczonej dyni. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu dodać makaron, wymieszać, w razie potrzeby dolać wodę z gotowania makaronu. Wyłożyć na talerz, oprószyć startym parmezanem.