Spaghetti z grzybami i pieczoną dynią
Trudność:
Bardzo łatwe
Czas przygotowania:
60 minut
Składnik:
Warzywa
, Zboża
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne
Dynia do niedawna kojarzyła się wyłącznie z przetworami w occie i słodką zupą. Błąd!
Dynia do niedawna kojarzyła mi się z przetworami w occie i słodką zupą – omijałam ją z daleka. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam zupy bawarskiej z jej udziałem – wiedziałam, że się polubimy. Zgłaszam to oto spaghetti z podgrzybkami i pieczoną dynią, która również stanowi doskonały zagęstnik sosu.
500 g makaronu spaghetti,
pół średniej dyni Hokaido,
100 ml wytrawnego białego wina,
500 g podgrzybków (może być i więcej),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masło,
oliwa do skropienia dyni,
świeży tymianek Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zostawić kilak łyżek wody do rozrzedzenia sosu. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Obgotować z solą około 20 minut. Dynię pozbawić pestek i pokroić w plastry ze skórą. Skropić oliwą, obsypać tymiankiem, solą i pieprzem. Upiec do zrumienienia w gorącym piekarniku (180 stopni C). Na rozgrzane masło (może być masło z oliwą) wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i płatki chilli. Po chwili smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić obgotowane grzyby. Chwilę dusić. Dolać wina, a po odparowaniu kawałki upieczonej dyni. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu dodać makaron, wymieszać, w razie potrzeby dolać wodę z gotowania makaronu. Wyłożyć na talerz, oprószyć startym parmezanem.