weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Sałatka z zielonych szparagów z ziemniaczanymi pizzami

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 45 minut Składnik Składnik: Warzywa Dieta Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie Danie: Danie główne

Odkrywamy, że zielonym można się najeść! I że z warzyw można stworzyć pełnoprawny posiłek - ratatouille, zapiekankę czy tartę. Gdy przyzwyczaimy się do tej myśli, odkryjemy różnorodność zielonych smaków.

Pamiętam ten moment, gdy odkryłem w Warszawie pierwszą chyba restaurację wegetariańską. Była na Nowym Mieście, w środku białe obrusy, donice z kwiatami i kelnerzy w kitlach. Trafiłem tam w dobrym momencie, akurat w środku mojej sześcioletniej fazy wegetarianizmu. Teraz już nawet sobie nie przypominam, czemu właściwie przestałem jeść mięso, ale wszelkie kiełbasy, szynki i schaby zawiesiłem na kołku.

Mam podejrzenie, że chciałem zaimponować pewnej damie, co nawet się udało. A rzeczona knajpa dawała naprawdę dobre jedzenie – inspirowane zarówno kuchnią śródziemnomorską, jak i azjatyckimi smakami. Padła równie szybko, jak się pojawiła, co przyjąłem za dowód, że w naszej kulturze wegetarianizm postrzegany jest jako rodzaj niegroźnego, ale jednak zboczenia. Minęło parę lat i sprawa wygląda lepiej. Ciągle brak mi eleganckiego miejsca, gdzie dają tylko warzywa, lecz jest za to trochę barków. No i ludzie jakby chętniej tam zaglądają.

weź na sałatkę:
•2 pęczki zielonych szparagów
•dużą garść rukoli
•garść pomidorków koktajlowych
•garść małych boczniaków lub pieczarek
•3 łyżki kaparów
•2 małe cytryny
•6 łyżek oliwy

na pizzę:
•szklankę mąki
•ćwierć kostki drożdży
•szczyptę cukru
•2 łyżki oliwy
•dużą szczyptę soli
•3 ziemniaki
•4 łyżki sera ricotta
•pieprz do smaku

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce, wrzuć do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru, gotuj sześć minut. Rukolę podrzyj w palcach, pomidory przekrój na połówki. Dodaj szparagi. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i cukrem. Polej sałatkę dressingiem. Grzyby (tuż przed podaniem) przesmaż na odrobinie oliwy, skrop sokiem z cytryny, wrzuć do sałatki.

Zrób pizzę: do drożdży dodaj cukier, zalej 1/3 szklanki ciepłej wody i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ugotuj dwa ziemniaki, ostudź, przeciśnij przez praskę. Przesiej mąkę do miski, wlej drożdże, zamieszaj widelcem. Dodaj purée ziemniaczane i łyżkę oliwy, posól. Wyrób ręką ciasto, ewentualnie dolewając wody, jeśli będzie zbyt suche. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Ostatniego ziemniaka obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Rozgrzej piekarnik do 250°C. Ciasto podziel na osiem części, każdą rozwałkuj na placuszek, przełóż na posmarowaną olejem blachę. Na wierzch połóż ricottę, kilka plasterków ziemniaków, dopraw. Piecz 10-12 minut. Wyjmij i podaj gorące do sałatki.

Tekst: Stanisław Gieżyński, Jahreszeiten Verlag Syndication
Fotografia: Jan Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag Syndication/East News

reklama