weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Sałatka pomidorowa z Halloumi

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne

Przepis na smaczną sałatkę z różnokolorowych pomidorów, z dodatkiem grillowanego sera owczego halloumi.

Weź:
• 4 garście bazylii
• 4 garście bazylii fioletowej
• 800 g sera halloumi
• kilogram różnokolorowych pomidorków koktajlowych
• 5-6 zielonych oliwek
• 6 łyżek oliwy
• 2 łyżki octu sherry
• ząbek czosnku
• sól
• świeżo mielony pieprz

Przygotowanie sałatki z halloumi
Oliwę wymieszaj z octem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą. Pomidorki przekrój na pół, zalej dressingiem, wymieszaj palcami i odstaw na pół godziny. Halloumi pokrój na grube plastry, grilluj 3-4 minuty z każdej strony. Pomidory odcedź, sos zachowaj. Wymieszaj z bazylią i pokrojonymi na plasterki oliwkami. Na warzywach połóż grillowany ser. Dopraw pieprzem i skrop sosem.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcie: Stockfood/free

reklama