Pyzuchy Basi z kozim serem i ziołami

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 60 minut Składnik Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne

Przepis na podstawie przepisu z książki „Pułtusk od kuchni”.

WEŹ NA CIASTO:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku

WEŹ NA FARSZ:

  • pół kg białego sera koziego
  • garść bazylii lub innych świeżych ziół
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Uklep w misce i wyrównaj, podziel na cztery równe części. Jedną z nich wyjmij, w to miejsce wsyp tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodaj z powrotem wyjęte ziemniaki i jajka, zagnieć ciasto. Formuj placki, do każdego włóż łyżkę farszu i zwiń w podłużne kluchy podobne do kartaczy. Ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze skwarkami.

Kontakt do Właścicielki Barbara Polak, Jackowo Dolne 11A, 07-203 Somianka, www.domnadwierzbami.pl
Tekst: Agnieszka Berlińska
Zdjęcie: Shutterstock

Czytaj więcej o Domu nad Wierzbami: PRZEPISY Z DOMU NAD WIERZBAMI