Postne pierogi z mąki orkiszowej
Postne pierogi z dodatkiem mąki orkiszowej będą zdrowsze niż pierogi z samej mąki pszennej.
Do przyrządzenia postnych pierogów będziesz potrzebować:
•2 szklanki mąki orkiszowej
•szklankę mąki pszennej
•jajko
•sól
•szklankę gorącej wody
•3 łyżeczki oleju (rzepakowego);
ewentualnie:
•2 łyżeczki prawdziwego masła orzechowego (do smaku)
•kapustę na farsz
Mąki z solą przesiej na stolnicę, tworząc kopiec, w którym zrób wgłębienie – wbij w nie jajko, dodaj olej, masło orzechowe i zalej wodą. Wyrabiaj rękami do uzyskania jednolitego i nieklejącego ciasta. Uformuj kulę i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Wycinaj szklanką koła (ze ścinków ciasta zagnieć nową porcję, rozwałkuj i ponownie wycinaj). Na każde z kół nakładaj po łyżce farszu i dokładnie zlepiaj brzegi, by nie rozpadły się podczas gotowania. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę z dodatkiem oleju (łyżka wystarczy) i na wrzątek wrzucaj po kilka pierogów. Gdy wypłyną, wyjmij je i przełóż na talerz.
Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Jarosław Madejski/MK, Roman Andrasik/MK, Madejski Studio, Stockfood/Free, Shutterstock