Polędwica z ziołami i ziemniaczanym purée

•średniej wielkości polędwiczka wieprzowa,
•purée z 6 ugotowanych ziemniaków,
•2 bulwy kopru włoskiego,
•pęczek natki,
•bułka tarta,
•tarty chrzan (do smaku),
•sól,
•pieprz,
•kilka łyżek oliwy,
•sok z połowy cytryny.
Polędwicę oczyść, oprósz solą i pieprzem z każdej strony. Bułkę tartą zmiksuj z natką i obtocz w niej mięso. Smaż je z każdej strony prawie 15 minut. Odłóż na 5 minut, potem pokrój w plastry.
Purée ziemniaczane wymieszaj z chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Podaj mięso z purée i sałatką z kopru włoskiego pociętego w piórka, z dodatkiem oliwy i soku z cytryny.
Udekoruj świeżymi ziołami.
Przepis i zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate Of Joy