Pierogi ruskie z miętą - klasyka w niecodziennym wydaniu.
Weź:
na ciasto:
• 3 szklanki mąki
• łyżkę miękkiego masła
• jajko
• szczyptę soli
• szklankę wrzącej wody
na farsz:
• 800 g białego sera
• 4 średnie ziemniaki
• 1-2 cebule
• garść listków mięty
• olej
• sól
• pieprz
- Z mąki uformuj kopczyk, zrób na środku wgłębienie i powoli wlewaj wodę, mieszając widelcem, aż powstaną grudki. Dodaj sól i masło, wbij jajko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dosyp odrobinę mąki.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj ostudzoną cebulę i posiekane listki mięty. Dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, wytnij krążki. Na środek każdego placuszka nałóż łyżeczkę farszu i zlep krawędzie. Brzegi dociśnij widelcem, tak żeby odbiły się ząbki. Pierogi gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku przez 2-3 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawaj polane stopionym masłem.
DOBRA RADA:
■ Ciasto możesz zagnieść bez jajka, a zamiast masła użyć oleju; będzie równie elastyczne i trochę delikatniejsze.
■ Wypróbuj inne świeże zioła. Do ruskich pasuje też szałwia, tymianek albo lubczyk.
■ Nie skleją się po ugotowaniu, jeśli posmarujesz je tłuszczem.
■ Świetnie zniosą mrożenie, pod warunkiem że będą nieugotowane lub tylko zblanszowane.
■ Zamrozić można też ciasto. Robimy z niego kulę i zawijamy w folię. Odmrażamy dzień wcześniej w lodówce.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Nicolas Villegas, Urszula Domańska