#zostańwdomu czytaj e-wydanie - tylko 8,99 zł
reklama

Pieczone ziemniaki z szałwią i dymką

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 1 godz. Składnik Składnik: Warzywa Dieta Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa Danie Danie: Danie główne

 

Przepis na pyszne pieczone ziemniaczki.

Weź:
•4 duże woskowe ziemniaki 
•garstkę listków szałwii
•pęczek dymki
•2 łyżki gęsiego smalcu
•gruboziarnistą sól morską do smaku

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki. W żaroodpornym naczyniu rozgrzej gęsi smalec, wrzuć szałwię i pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki dymkę. Dorzuć ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszaj. Piecz około 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Posyp gruboziarnistą solą i podawaj jako dodatek do pieczonego drobiu.

Tekst: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Kari Finngaard, Stockfood/Free, Shutterstock

reklama