Panir smażony z warzywami
Przepis na ser panir z kolorowymi warzywami.
Weź:
•panir z 2 litrów mleka (PRZECZYTAJ: Jak zrobić panir?)
•2 łyżki masła
•pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
•szklankę groszku (świeżego lub mrożonego)
•szklankę drobno pokrojonych różyczek brokułu
•pół czerwonej papryki
•pół szklanki ugotowanej cieciorki (ewentualnie z puszki)
•małą czerwoną cebulę
•pół szklanki orzechów nerkowca
•2 łyżki oleju
•sól, pieprz
•sok z cytryny do smaku
Ser pokrój w niedużą kostkę, paprykę i cebulę posiekaj. Groszek i różyczki brokułu zalej wrzątkiem, lekko posól i gotuj przez parę minut, żeby były ledwo jędrne.
Rozpuść na patelni masło, dodaj sproszkowaną paprykę i usmaż kostki sera, tak żeby zrumieniły się z każdej strony. Dopraw solą, pieprzem, zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z papryką. Na koniec wrzuć z powrotem panir, dodaj groszek i brokuły, odcedzoną cieciorkę, wymieszaj, dopraw i duś 2-3 minuty pod przykryciem.
Rozgrzej olej w małym rondelku i podsmaż na złoto orzechy nerkowca. Odsącz na papierowych ręcznikach i wymieszaj z warzywami na patelni. Przed podaniem dopraw
sokiem z cytryny.
Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka, stylistka kulinarna, autorka bloga Green Morning.