weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Orkiszowe kluseczki z sosem grzybowym

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 50 minut Składnik Składnik: Grzyby Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne

W sezonie grzybowym szukamy nowych przepisów na skarby lasu. Sprawdź, jak przyrządzić orkiszowe kluseczki - idealne do sosu grzybowego.

WEŹ:
•pęczek natki pietruszki,
•1 i 1/2 szklanki mąki,
•pół szklanki mąki orkiszowej,
•3 szklanki semoliny,
•4 jajka,
•pół szklanki wody,
•szczypta soli.

NA SOS:
•spora miska mieszanych grzybów leśnych,
•łyżka masła,
•2 szalotki,
•1/3 szklanki wytrawnego białego porto,
•2 łyżki kwaśnej śmietany,
•sól,
•grubo mielony pieprz.

Zagnieć mąkę, jajka, posiekaną natkę i sól z wodą na elastyczne ciasto. Przykryj i odłóż na pół godziny.

Posiekane szalotki zeszklij na maśle, dodaj pokrojone grzyby i porto. Duś 10 minut. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, dopraw. Z ciasta formuj palcami małe kluseczki, gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z sosem grzybowym.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdj. Thomas Neckermann/Picture Press/East News

reklama