Letnia sałatka z ziemniakami i wędzoną rybą
 
            
Weź:
 •6 małych, młodych ziemniaków 
•ogórka 
•szklankę bobu 
•4 jaja 
•2 łyżki octu z białego wina 
•łyżeczkę cukru pudru 
•pęczek rzodkiewek 
•garść kiełków groszku 
•4 gałązki mięty  
•1 nieduży wędzony na ciepło filet z pstrąga lub łososia 
na dressing:
•3 łyżki oliwy 
•2 łyżki octu z białego wina 
•4 łyżki jogurtu naturalnego 
•2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 
•sól i pieprz do smaku
Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj, ogórka przekrój wzdłuż, usuń nasiona i pokrój w plasterki. Gotuj bób przez 8 minut, ostudź i obierz. Jaja ugotuj na twardo, zostaw w zimnej wodzie na 10 minut, obierz i przekrój na pół. Polej ogórka octem z cukrem, odstaw na 10 minut, odcedź. Rzodkiewki pokrój w plasterki, rybę podziel widelcem na kawałki. Wymieszaj wszystko w misce, zrób dressing i polej sałatkę. Udekoruj listkami mięty i kiełkami groszku.
Tekst: Stanisław Gieżyński
 
 
                     
                                             
                                     
                                     
                                    