weranda.pl werandaweekend.pl

Kurczak z miodem i musztardą zatopiony w płatkach kukurydzianych

Trudność Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 45 minut Składnik Składnik: Zboża , Mięso Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne

kurczak z miodem i musztardą zatopiony w płatkach kukurydzianych

Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 300g gęstego jogurtu, typu bałkańskiego 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu szczypta soli 2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych oliwa

Kurczaka potnijcie w grubsze paski. W misce wymieszajcie ze sobą jogurt, musztardę, miód i sól. Obtoczcie każdy kawałek kurczaka w sosie i włóżcie do woreczka foliowego i wstawcie do lodówki na min. 20 min. W drugim worku pokruszcie płatki kukurydziane. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Każdy kawałek kurczaka w sosie wrzućcie do worka z płatkami, potrząśnijcie, żeby dobrze się nimi pokrył. Tak przygotowane mięso ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Wstawcie do piekarnika na 20-25 min. Smacznego!