Kurczak po japońsku
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
40 minut
Składnik:
Warzywa
, Mięso
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne
, Przekąski
, Z grilla

Coś dla miłośników orientalnych smaków.
Weź:
•kilogram mięsa z udek kurczaka
•pół szklanki sosu sojowego
•¼ szklanki octu ryżowego
•łyżkę brązowego cukru
•2 ząbki czosnku
•mały kawałek imbiru
•2 młode pory
Mięso pokrój w kawałki. W rondlu wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Przestudź trochę i zalej marynatą kurczaka. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-4 godziny. Kawałki zamarynowanego mięsa nadziewaj na patyczki na zmianę z porem pokrojonym w grube plastry. Grilluj 3-4 minuty z każdej strony.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/free, East News