Kurczak po japońsku

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne , Przekąski , Z grilla

Coś dla miłośników orientalnych smaków.

 

Weź:
•kilogram mięsa z udek kurczaka
•pół szklanki sosu sojowego
•¼ szklanki octu ryżowego  
•łyżkę brązowego cukru
•2 ząbki czosnku
•mały kawałek imbiru
•2 młode pory

Mięso pokrój w kawałki. W rondlu wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Przestudź trochę i zalej marynatą kurczaka. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-4 godziny. Kawałki zamarynowanego mięsa nadziewaj na patyczki na zmianę z porem pokrojonym w grube plastry. Grilluj 3-4 minuty z każdej strony.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free, East News