Kurczak po grecku
WEŹ:
•kurczaka
•czerwoną i żółtą paprykę
•garść czarnych oliwek
•czerwoną cebulę
•3 średnie ziemniaki
•¼ kostki fety
•pół cytryny
•łyżeczkę słodkiej papryki
•2 ząbki czosnku
•4-5 gałązek tymianku
•oliwę
•sól
•pieprz
Kurczaka podziel na porcje, natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką, listkami tymianku, startym czosnkiem i oliwą. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, a cebulę w ósemki. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski. Przełóż warzywa do brytfanki, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Połóż na nich kawałki kurczaka, posyp pokruszoną fetą, dodaj oliwki, skrop cytryną. Piecz 35-45 minut w 200ºC.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/Free