Kurczak cytrynowy

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Owoce , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Weź:
•kurczaka
•3 cytryny
•garść małych pieczarek
•szklankę białego wina
•kawałek cynamonu
•marchew
•3 łyżki oliwy
•szklankę purée pomidorowego
•2 listki laurowe
•sól i pieprz do smaku

Kurczaka podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, włóż do rondla, obsmaż na oliwie. Cytryny sparz, pokrój w plastry, marchew w drobną kostkę. Wrzuć pieczarki i marchew do kurczaka, smaż 3 minuty. Dodaj cytryny, cynamon, wlej wino, wrzuć listki laurowe. Odparuj przez 5 minut, wlej purée pomidorowe. Gotuj 40 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyjmij kawałki cytryn i cynamon. Podawaj na ciepło lub zimno.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood, shutterstock.com, Magiczna Kuchnia©