To są jedne z najlepszych klopsików. Lekkostrawne, nie smażone, tylko gotowane. Najlepiej użyć mięsa wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka. Te klopsiki gotowane są w sosie z pomidorów z przysmażoną cebulką. Zyskują dzięki temu wspaniały smak i nie są suche.

Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz sos: 500 ml przecieru z pomidorów (lub passaty pomidorowej) 2 łyżki oleju 1 cebula drobno siekana

Sos: Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę zeszklić na oleju na patelni z przykrywką lub w garnku, w którym będziemy gotować klopsiki. Do cebuli wlać przecier pomidorowy, bulion, wsypać paprykę i gotować 5 minut bez przykrycia. Jeśli trzeba to dosolić. W międzyczasie przygotować klopsiki. Pulpety: Mięso mielone połączyć z resztą składników i ręką wymieszać żeby się składniki dobrze połączyły. Maczając palce w miseczce z zimną wodą formować nieduże kulki. Włożyć je do sosu i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min. Podawać z ziemniakami lub makaronem.