Kisz z łososiem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Przepis na kisz z łososiem.

•pół kostki zimnego masła,
•jajko,
•1 i 1/4 szklanki mąki,
•szczypta soli.

Na nadzienie:
•2 grube plastry łososia wędzonego na gorąco,
•12-15 białych szparagów,
•4 jajka,
•szklanka śmietany kremówki,
•3 szklanki startego parmezanu,
•3-4 gałązki tymianku,
•sól,
•pieprz,
•listki bazylii, tymianku lub koperku do dekoracji.

Masło pokrój w kostkę, utrzyj z mąką, dodaj jajko, sól i wyrób ciasto. Owiń folią i schładzaj 30 minut.

Rozwałkuj je cienko, wyłóż nim dno i boki natłuszczonej tortownicy. Spod nakłuj widelcem i schładzaj kolejne30 minut. Obierz szparagi i odłam końcówki, łososia podziel na kawałki.

Ciasto podpiecz w 180oC (ok. 10 minut). Rozłóż na nim szparagi i łososia. Jajka wymieszaj ze śmietaną, parmezanem i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Wylej na łososia. Piecz 20-25 minut. Posyp świeżymi ziołami.

Przepis: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Shutterstock