Kedgeree z piklingiem, czyli wędzonym śledziem - potrawa, którą na grunt europejski przeszczepili Brytyjczycy wracający z Indii. Z powodzeniem może zagościć wśród innych potraw przygotowywanych na Boże Narodzenie.

 

Weź:

• 2 piklingi

• 3 łyżki masła

• cebulę

• łyżeczkę ostrego curry

• pół szkalnki ryżu basmati

• pół szklanki słodkiej śmietanki

• cytrynę

•3 jaja

•3 gałązki natki pietruszki

•sól i pieprz do smaku

Ryby włóż do dużego naczynia, zalej dwiema szklankami wrzątku, odstaw na 5 minut. Wyjmij śledzie, płyn zachowaj. Usuń skórę i ości, mięso odłóż na bok. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż lekko na maśle w głębokim naczyniu. Wsyp curry, smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, zamieszaj, wlej połowę wody z namaczania, przykryj i gotuj przez kwadrans, aż ryż wchłonie cały płyn. Gdyby wody było za mało, uzupełnij wrzątkiem. Wlej śmietankę i sok z połowy cytryny. Jaja ugotuj na twardo, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z wędzoną rybą i posiekaną natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podgrzej ostrożnie, tak żeby mięso zbytnio się nie rozpadło. Podawaj w miseczkach.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free