Kaczka w kasztanach
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
180 minut
Składnik:
Owoce
, Mięso
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne
Aromatyczna, pieczona kaczka w kasztanach - przepis na jesienny obiad
Weź:
•4 nogi kaczki
•sól morską
•4 pokruszone listki laurowe
•4 nogi kaczki
•sól morską
•4 pokruszone listki laurowe
•4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
•kilka gałązek tymianku
•pół szklanki białego wina
•puszkę jadalnych kasztanów
•8 ziemniaków
•gruszkę
•pieprz
•kilka gałązek tymianku
•pół szklanki białego wina
•puszkę jadalnych kasztanów
•8 ziemniaków
•gruszkę
•pieprz
Mięso natrzyj przyprawami i wstaw do lodówki na noc. Ułóż je skórą do dołu, zalej winem, przykryj i gotuj 2 godziny. Ponacinane ziemniaki, gruszkę pokrojoną w ćwiartki oraz kasztany ułóż w brytfannie. Polej 2 łyżkami tłuszczu wytopionego z kaczki. Na wierzchu ułóż ugotowane nogi, posyp listkami tymianku. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 220°C przez pół godziny.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Photocuisine/free
Zdjęcia: Photocuisine/free