weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Gulasz jagnięcy z bakłażanem

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 120 minut Składnik Składnik: Warzywa , Zboża , Mięso Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne

 

 

Weź: •600 g udźca jagnięcego bez kości •cebulę •5 ząbków czosnku •laskę cynamonu •2 goździki •¼ łyżeczki gałki muszkatołowej •łyżeczkę sproszkowanego chili •2 łyżki czerwonego octu winnego •puszkę krojonych pomidorów •łyżeczkę koncentratu pomidorowego •¾ szklanki czerwonego wytrawnego wina •2 łyżki świeżego tymianku •3 liście laurowe •bakłażana •pół pęczka świeżej bazylii •kilka chlebków pita

Pokrojoną w kostkę jagnięcinę podsmaż na rozgrzanej oliwie i odstaw. Zeszklij na patelni posiekaną cebulę i czosnek, dodaj cynamon i goździki, smaż kilka minut. Dorzuć chili oraz gałkę, a po chwili mięso. Zmniejsz ogień, wlej ocet i duś ok. 10 minut. Dodaj pomidory, koncentrat, wino oraz resztę przypraw oprócz bazylii i duś pod przykryciem godzinę. Odkryj, wrzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i gotuj pół godziny. Pod koniec dodaj bazylię i wymieszaj. Chlebki posmaruj odrobiną oliwy i podpiecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/Free

reklama