Gulasz cielęcy z zielonymi kluseczkami

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Nabiał , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Idealne danie na rodzinny obiad. Gęsty gulasz z własnoręcznie robionymi zielonymi kluseczkami.

• 2 kilogramy łopatki cielęcej
• 2 łyżki oleju
• łyżkę masła
• pół selera
• ząbek czosnku
• 2 liście laurowe
• 8 ziarenek pieprzu
• kilka gałązek tymianku
• skórkę otartą z cytryny
• pół łyżeczki cukru
• łyżkę koncentratu pomidorowego
• 2½ szklanki bulionu wołowego
• 2 cebule
• 3 marchewki
• ⅓ szklanki śmietany kremówki
• łyżkę mąki
• sól
• pieprz

na makaron:
• łyżeczkę świeżych listków tymianku
• łyżeczkę posiekanej natki pietruszki
• 4 jajka
• pół kilograma mąki
• sól

Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i obsmaż na oleju rozgrzanym z masłem. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek, liście laurowe, pieprz, tymianek, skórkę z cytryny, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Smaż kilka minut, mieszając. Wlej bulion, dodaj marchewki i seler pokrojone w kawałki i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. półtorej godziny.

Gulasz przecedź przez gęste sito, do powstałego sosu dodaj śmietanę i włóż z powrotem mięso. Mąkę rozprowadź w szklance odrobiną wody, połącz z sosem i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Natkę i listki tymianku sparz i od razu zalej lodowatą wodą. Zmiksuj blenderem na purée. Mąkę, purée i jajka zagnieć ze szczyptą soli na gładkie ciasto. Rozwałkuj je cienko i potnij na małe kluseczki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody i wyjmij 2-3 minuty po wypłynięciu.

Tekst: Matylda Rosłaniec