weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Grillowane krewetki po jamajsku

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 45 minut Składnik Składnik: Warzywa , Ryby Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Danie główne , Przekąski

Grillowane krewetki po jamajsku dla miłośników orientalnych smaków.

Weź:
•20 krewetek królewskich
•pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
•¼ łyżeczki soli
•cytrynę
•pół papryczki chili
•łyżkę oliwy
•łyżeczkę brązowego cukru
•dymkę
•¼ łyżeczki pieprzu
•pół łyżeczki mielonego imbiru
 

Krewetki obierz z pancerzy, ale zostaw głowy, usuń czarne jelitko. Chili posiekaj, jeśli wolisz łagodniejsze smaki, możesz usunąć pestki. Wymieszaj z solą, pieprzem, zielem angielskim, imbirem, cukrem, posiekaną dymką, sokiem z cytryny i oliwą. Krewetki nadziej na patyczki i natrzyj marynatą. Grilluj 3-4 minuty, smarując w trakcie pozostałym sosem.

Teks: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free, East news

reklama