Gołąbki z ziemniakami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Pyszne, bardzo aromatyczne domowe gołąbki. Moje popisowe danie, cała rodzina je uwielbia.

1 główka włoskiej kapusty 1,2 kg ziemniaków 2 cebule 400 gr surowego, wędzonego boczku 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka majeranku 1 jajko ½ szkl śmietany Sól, pieprz, wegeta do smaku 1 kostka rosołowa

Z kapusty usunąć pierwsze, zwiędłe liście i wyciąć głąb. Sparzyć wrzątkiem i gotować jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut. Podgotowaną główkę odstawić do wystudzenia. Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni. Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić na sicie. Do ziemniaków dodać przesmażony boczek, jajko i mąkę. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i wegetą do smaku. Masa powinna być gęsta i zwarta. Na każdy liść kapusty nałożyć po trochu farszu i zawijać ściśle jak gołąbki. Tak postąpić, aż do wyczerpania składników. Na dno garnka ułożyć pozostałe liście kapusty i ściśle układać zawinięte gołąbki. Ok. ½ l wywaru z kapusty ponownie zagotować, dodać kostkę rosołową i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i zalać nim gołąbki w garnku. Całość gotować pod przykryciem ok. 30-40 min na małym ogniu.