weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Gołąbki w czerwonej kapuście

kapusta czerwona - 1 sztuk kasza gryczana (woreczek) - 1 sztuk cebula - 1 sztuk oliwa - 6 łyżek stołowych mięso mielone - 500 gramów jajka - 2 sztuk majerane - według uznania papryka mielona słodka - według uznania bulion - 2 kostki

Po wycięciu głąba kapustę gotować w całości ok. 30 minut, ostudzić i zdjąć liście. Kasze ugotować na sypko. Oczyszczona cebule posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Wymieszać z kaszą, mięsem oraz jajkami. Doprawić do smaku solą, majerankiem oraz papryka. W kapuściane liście zawijać farsz. Każdy gołąbek spiąć wykałaczką. Na rozgrzanej reszcie oliwy podsmażyć gołąbki, po 10 minut a każdej strony. Na spód rondla położyć odłożone liście kapusty, ułożyć na nich gołąbki i zalać rozpuszczonymi w litrze wody kostkami bulionu. Dusić ok. 60 minut. Gdy bulion odparuje, uzupełnić go sokiem pomidorowym

reklama