Faszerowany bakłażan

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Warzywa , Owoce Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Spróbuj pieczonego faszerowanego bakłażana i posypanego pestkami granatu.

• 1 spory bakłażan
• 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
• 1 dymka
• mały pomidor
• 2 łyżki oliwy
• skórka i sok z połowy cytryny
• sól
• pieprz
• pół łyżeczki przyprawy za’atar (ewentualnie)
 
NA SOS:
•pół szklanki gęstego jogurtu
• pół szklanki maślanki
• łyżkę oliwy
• niewielki starty ząbek czosnku
• po łyżeczce posiekanej mięty i pietruszki
 
DODATKOWO:
• ziarenka z połowy owocu granatu
Przekrój bakłażana na pół, posmaruj oliwą, oprósz solą i piecz pół godziny w 180ºC. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Wrzuć do kaszy razem z posiekaną dymką, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj oliwę, dopraw do smaku. Wyjmij miąższ z podpieczonego bakłażana, zostawiając trochę przy skórce. Posiekaj, wrzuć do kaszy, wymieszaj i włóż z powrotem. Piecz jeszcze 5-10 minut. Wymieszaj składniki sosu. Polej nim upieczonego faszerowanego bakłażana i posyp pestkami granatu.
 
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/Free