Cytrynowe kotlety jagnięce

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Owoce , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Podawaj kotlety z połówkami cytryny oraz makaronem z oliwą, posiekaną szałwią, skórką cytryny i pieprzem.

Weź:
•12 kotletów jagnięcych z kostką
•pęczek szałwii
•12 plastrów szynki parmeńskiej
•2 łyżki oliwy
•3 cytryny
•sól i pieprz do smaku

Przypraw kotlety solą i pieprzem, na każdym połóż po kilka listków szałwii. Zawiń każdy kotlet w plaster szynki parmeńskiej i posmaruj oliwą. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla i smaż kotlety 5 minut z każdej strony. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Przekrój cytryny na pół i podpiecz na patelni połówki (przeciętą stroną do dołu), aż się zrumienią.

Tekst: Stanisław Gieżyński