Cannelloni ze szpinakiem i podgrzybkami
Przepis na włoskie cannelloni w wersji wegetariańskiej - ze szpinakiem i podgrzybkami.
Na cannelloni ze szpinakiem i podgrzybkami weź:
•8 płatów lasagne
•kilogram szpinaku
•pół kilograma podgrzybków
•2 łyżki oliwy
•opakowanie mascarpone
•garść tartego parmezanu
•łyżkę masła
•sól
•pieprz
Makaron ugotuj al dente, odcedź i posmaruj olejem. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż szpinak partiami na dużym ogniu 2-3 minuty. Posól. Przestudź i odciśnij. Na pozostałej oliwie podsmaż grzyby na średnim ogniu, aż wyparuje cała woda. Szpinak grubo posiekaj, wymieszaj z grzybami, posól i popieprz. Makaron posmaruj częścią mascarpone i farszem, posyp parmezanem i zwiń. Ułóż w natłuszczonej brytfance i polej resztą roztopionego serka. Piecz 20 minut w 180ºC.
Tekst: Matylda Rosłaniec, Jacek Machnacz/Gospoda Gąsiorówka
Zdjęcia: Frédéric Vasseur/CÔté Maison/East News